Wegańskie tarte buraczki
Idealne wegańskie tarte buraczki – odpowiednio przyprawione, słodkie, kwaskowate, lekko kremowe. Najlepszy warzywny składnik tradycyjnego obiadu!
Składniki
- 500-600g buraków
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku (można pominąć)
- 3 łyżki oleju do smażenia lub wegańskiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, mielonej kolendry, majeranku, słodkiej lub wędzonej papryki
- ew. szczypta cynamonu
- 2 łyżki octu (np. jabłkowego, winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy)
- 3 łyżki jogurtu kokosowego
Instrukcje
-
Buraki (umyte, ze skórką) gotujemy przez ok. 1h na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem, aż będą średnio-miękkie, studzimy.
-
Cebulę siekamy drobno, podobnie czosnek. Buraka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki wegańskiego masła lud oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty. Dodajemy starte buraki, smażymy 2 minuty.
-
Dodajemy przyprawy: cukier, sól, pieprz, kolendrę, majeranek i ew. cynamon, oraz ocet. Zmniejszamy moc palnika i mieszamy przez 2-3 minuty.
-
Na koniec dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy.
-
Buraczki polecam podawać z ziemniaczkami i wegańskim białkowym składnikiem np. smażonym tofu, białą fasolą czy grochem po chłopsku.
-
Smacznego i na zdrowie!