Wegańskie tarte buraczki

Składniki

,

Kategorie specjalne

Idealne wegańskie tarte buraczki – odpowiednio przyprawione, słodkie, kwaskowate, lekko kremowe. Najlepszy warzywny składnik tradycyjnego obiadu!

Porcje 4
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 500-600g buraków
  • ½ cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, mielonej kolendry, majeranku, słodkiej lub wędzonej papryki
  • ew. szczypta cynamonu
  • 2 łyżki octu (np. jabłkowego, winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy)
  • 3 łyżki jogurtu kokosowego

Instrukcje

  • Buraki (umyte, ze skórką) gotujemy przez ok. 1h na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem, aż będą średnio-miękkie, studzimy.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Cebulę siekamy drobno, podobnie czosnek. Buraka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki wegańskiego masła lud oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty. Dodajemy starte buraki, smażymy 2 minuty.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Dodajemy przyprawy: cukier, sól, pieprz, kolendrę, majeranek i ew. cynamon, oraz ocet. Zmniejszamy moc palnika i mieszamy przez 2-3 minuty.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Na koniec dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Buraczki polecam podawać z ziemniaczkami i wegańskim białkowym składnikiem np. smażonym tofu, białą fasolą czy grochem po chłopsku.

    Wegańskie tarte buraczki

  • Smacznego i na zdrowie!

    Wegańskie tarte buraczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close