udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka zimowa z czerwoną kapustą, jabłkiem i jarmużem

Wydawać by się mogło, że zima to nie pora na sałatki – brakuje wygrzanych w słońcu warzyw i owoców. Tymczasem zima oferuje innej urody rarytasy, a wśród nich czerwoną kapustę, jarmuż, jabłka i orzechy włoskie. Z których to można zrobić pyszną, zdrową sałatkę! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

½ niewielkiej lub ⅓ większej czerwonej kapusty (350-380g, 3 szklanki posiekanej kapusty)
3-4 kupione luzem liście jarmużu albo ½ opakowania jarmużu (70-80g)
1 jabłko (twarde, najlepiej kwaskowate)
¾ szklanki orzechów włoskich
Dressing:
5 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon)
2 łyżki octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego/z agawy lub miodu
1 ząbek czosnku (można pominąć)
⅓-½ łyżeczki soli
⅓-½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Czerwoną kapustę kroimy na cieniutkie plastry, a następnie plastry siekamy. Jarmuż myjemy masując dłońmi liście (dzięki temu lekko zmiękną), odkrawamy i wyrzucamy twarde łodygi, a liście kroimy. Jabłko kroimy w cienkie plastry, a następnie na mniejsze kawałki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2
Przygotowujemy dressing: w miseczce umieszczamy oliwę, musztardę, ocet lub sok z cytryny, syrop lub miód, sól, pieprz i opcjonalnie czosnek starty na bardzo drobnych oczkach tarki albo przeciśnięty przez praskę. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników albo blendujemy.
3
W dużej misce umieszczamy posiekaną czerwoną kapustę, jarmuż i jabłko, polewamy dressingiem. Posypujemy orzechami włoskimi (można je zarumienić kilka minut na patelni na średniej mocy, ale nie jest to konieczne). Sałatkę przechowujemy w lodówce i zjadamy w przeciągu 2 dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode