Sałatka z ciecierzycą i sosem z awokado
Sałatka z kremowym sosem i aromatyczną ciecierzycą – zdrowa, sycąca, pyszna.
Składniki
- 3 garści szpinaku, miksu sałat lub rukoli
- ciecierzyca z 1 puszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sypkiej przyprawy curry lub garam masala
- ½-1 łyżeczka sosu sriracha lub ¼-⅓ łyżeczki chilli
- ½ awokado
- sok z ¼ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie: 1 łyżka pasty tahini*
Instrukcje
-
Przygotujemy marynatę do ciecierzycy: wlewamy do miski sos sojowy, wsypujemy przyprawy garam masala/curry i sriracha/chilli i dodajemy do nich odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki (można użyć też podobnej ilości ugotowanej ciecierzycy).
-
Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu, wrzucamy ciecierzycę wraz z marynatą i smażymy 3 minuty, zdejmujemy z gazu.
-
Przygotowujemy sos z awokado: wydrążamy pół awokado, dodajemy czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny, oliwę i opcjonalnie pastę tahini i blendujemy.
-
Do miski wkładamy szpinak, miks sałat lub rukolę, dorzucamy podsmażoną ciecierzycę, polewamy sosem z awokado. Jemy od razu lub w przeciągu 1 dnia.