udostępnij
cookmode
image_6483441(27)

Kasza jaglana z cukinią i suszonymi pomidorami

Wegański obiad w pół godziny i z prostych składników. Zdrowiutki – jest kasza, są warzywa i zielenina – i ogrzewający brzuszek. Polecam cieplutko!

image_6483441(27)

Składniki

200g suchej kaszy jaglanej (1 niepełna szklanka lub 2 woreczki)
2 średnie cukinie
150g jarmużu (1 standardowe opakowanie) albo 200g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
½ słoiczka pomidorów suszonych w zalewie (8-10 połówek suszonych pomidorów)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej albo wędzonej
½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (albo 2-3 łyżeczki sosu sriracha)
1 łyżeczka kurkumy w proszku (można pominąć)
2 łyżki musztardy
½-¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
do podania: 2 garści pestek dyni, ⅓ pęczka szczypiorku albo natki pietruszki

Instrukcje

1
Kaszę jaglaną płuczemy na drobnym sitku, gotujemy i odsączamy z wody (15-18 minut).
2
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w cienkie piórka lub kostkę, a cukinię w kostkę lub talarki. Jeśli używamy jarmużu - od liści odrywamy i wyrzucamy twarde łodygi, liście rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż/szpinak myjemy. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki lub w drobną kosteczkę albo przeciskamy przez praskę.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju (może to być olej z suszonych pomidorów), wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty.
4
Na patelnię dorzucamy pokrojoną cukinię, smażymy 5 minut. Dorzucamy czosnek oraz liście jarmużu albo szpinak, mieszamy.
5
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, paprykę słodką lub wędzoną, ostrą paprykę, kurkumę, sól, pieprz oraz suszone pomidorki pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy. Zmniejszamy ogień (do piątki) i sprawdzamy stopień miękkości cukinii - patelnię trzymamy na ogniu do momentu, kiedy będzie dla nas odpowiednio miękka (u mnie około 3 minuty).
6
Na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kaszę jaglaną oraz musztardę, całość porządnie mieszamy.
7
Danie podajemy posypane pestkami dyni (można zastąpić płatkami migdałowymi albo orzechami włoskimi). Jest dobre podgrzewane zarówno w mikrofali, jak i w garnku/na patelni (przy podgrzewaniu na spód garnka wlej 1-2 łyżki wody).
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode