Brukselka z bułką tartą z twistem
Urocze małe główki brukselki świetnie reagują na obróbkę cieplną na patelni (zapomnij o niesmacznej rozgotowanej brukselce z dzieciństwa!). Lubią się z przyprawami i chrupkimi teksturami.
Zapraszam na przepis na brukselkę z bułką tartą – ale z twistem, bo od serca przyprawioną i z dodatkiem bajerów :).
Składniki
- 500g brukselki
- 2 łyżki bułki tartej lub panko
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć i dać 2 łyżki więcej bułki tartej/panko)
- 2 łyżki sezamu (też można pominąć, ale polecam dodać)
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- po ½ łyżeczki: curry, papryki słodkiej (albo miks słodkiej i ostrej, albo papryka gouchugaru)
- ½-1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Instrukcje
-
Brukselkę myjemy, w razie potrzeby odrywamy ciemne listki i odkrawamy malutką końcówkę od każdej brukselki. Brukselki kroimy - małe na połówki, duże na ćwiartki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brukselkę i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli preferujesz bardziej miękką brukselkę, dodaj ⅓ szklanki wody pod koniec smażenia, poczekaj aż odparuje.
-
Brukselki zgarniamy na boki patelni, dolewamy 2 łyżki oleju lub oliwy i wsypujemy bułkę tartą, płatki drożdżowe i sypkie przyprawy, mieszamy na środku patelni i podsmażamy chwilę do zarumienienia. Mieszamy z brukselką. Brukselkę polewamy odrobiną syropu klonowego/z agawy/miodu. Na koniec brukselkę posypujemy sezamem.
-
Brukselkę zajadamy samą, jako dodatek do obiadu (np. z ziemniaczkami lub kaszą i białkowym dodatkiem np. burgerem czy tofu kotletem) czy z pieczywem i pastą białkową (np. hummusem). Smacznego!