Orzeźwiająca kalarepa z musem limonkowym

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Podwójna dawka orzeźwienia w postaci kwaskowatego musu z tofu z sokiem z limonki oraz soczystej kalarepki. Idealna na upały!

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 większa lub 2 małe kalarepy (ok. 500-700g)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 2 limonki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, mielonej kolendry, kurkumy
  • ⅓ szklanki wody
  • do podania: 1 garść orzeszków ziemnych prażonych, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, ew. płatki chili lub gochugaru lub olej chili

Instrukcje

  • Tofu pokrusz do naczynia do blendowania, dodaj masło orzechowe, sok z 1,5 limonki, sól, mieloną kolendrę, kurkumę i ⅓ szklanki wody. Zblenduj na gładką pastę/mus.

    Kalarepa (lub ogórki) z musem limonkowym

  • Kalarepę obierz za pomocą obieraczki lub małego noża (jeśli używasz ogórków - proponuję ich nie obierać). Pokrój na słupki.

    Kalarepa (lub ogórki) z musem limonkowym

  • Orzeszki ziemne (ja użyłam prażonych niesolonych) posiekaj drobno. Szczypiorek posiekaj.

    Kalarepa (lub ogórki) z musem limonkowym

  • Na nie talerza/-y rozprowadź mus z tofu. Na wierzchu ułóż słupki kalarepy. Danie posyp posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem i opcjonalnie gochugaru (jak u mnie) lub płatkami chili lub polej olejem chili. Danie można zjeść solo lub podać z pieczywem.

    Kalarepa (lub ogórki) z musem limonkowym

  • Smacznego i na zdrowie!

    Kalarepa (lub ogórki) z musem limonkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close