Orzeźwiająca kalarepa z musem limonkowym

Podwójna dawka orzeźwienia w postaci kwaskowatego musu z tofu z sokiem z limonki oraz soczystej kalarepki. Idealna na upały!
Składniki
- 1 większa lub 2 małe kalarepy (ok. 500-700g)
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- 2 limonki
- 2 łyżki masła orzechowego
- po ⅓-½ łyżeczki: soli, mielonej kolendry, kurkumy
- ⅓ szklanki wody
- do podania: 1 garść orzeszków ziemnych prażonych, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, ew. płatki chili lub gochugaru lub olej chili
Instrukcje
-
Tofu pokrusz do naczynia do blendowania, dodaj masło orzechowe, sok z 1,5 limonki, sól, mieloną kolendrę, kurkumę i ⅓ szklanki wody. Zblenduj na gładką pastę/mus.
-
Kalarepę obierz za pomocą obieraczki lub małego noża (jeśli używasz ogórków - proponuję ich nie obierać). Pokrój na słupki.
-
Orzeszki ziemne (ja użyłam prażonych niesolonych) posiekaj drobno. Szczypiorek posiekaj.
-
Na nie talerza/-y rozprowadź mus z tofu. Na wierzchu ułóż słupki kalarepy. Danie posyp posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem i opcjonalnie gochugaru (jak u mnie) lub płatkami chili lub polej olejem chili. Danie można zjeść solo lub podać z pieczywem.
-
Smacznego i na zdrowie!