Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

Kategorie specjalne

Wiosna! Zieleń, chrupiąca rzodkiewka, młode ziemniaczki, wyostrzony apetyt na odżywcze jedzenie. Zapraszam na nowy przepis :).

Porcje 2-3
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 500-600g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub po trochu: soli, pieprzu, mielonej kolendry, słodkiej papryki, kurkumy)
  • 450g groszku zielonego (u mnie mrożony, 1 opakowanie)
  • 3 czubate łyżki tahini
  • sok z ⅓-½ cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego, kurkumy (można pominąć), oregano
  • kilka rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego szczypiorku do posypania
  • świeżo mielony pieprz do podania

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 200-220st C. Ziemniaki myjemy i kroimy - polecam w “łódeczki” (każdego ziemniaka na 4 części, najlepiej lekko podłużne). Ziemniaki rozsypujemy na blaszce/papierze do pieczenia, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy ok. 35-40 minut (do zarumienienia).

    Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

  • W międzyczasie groszek gotujemy przez kilka minut do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy.

    Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

  • Groszek wsypujemy do naczynia blendera (lub wyższego naczynia), dodajemy sok z cytryny, tahini, czosnek i przyprawy. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody.

    Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

  • Hummus groszkowy rozprowadzamy po dnie talerzy. Na wierzch wykładamy upieczone ziemniaczki. Polecam podać danie dodatkowo z rzodkiewkami/pomidorkami koktajlowymi, posypane posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

    Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

  • Za pomocą ziemniaczanych łódeczek nabieramy groszkowego hummusu. Smacznego i na zdrowie!

    Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close