Ziemniaczane łódeczki na hummusie groszkowym

Wiosna! Zieleń, chrupiąca rzodkiewka, młode ziemniaczki, wyostrzony apetyt na odżywcze jedzenie. Zapraszam na nowy przepis :).
Składniki
- 500-600g młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub po trochu: soli, pieprzu, mielonej kolendry, słodkiej papryki, kurkumy)
- 450g groszku zielonego (u mnie mrożony, 1 opakowanie)
- 3 czubate łyżki tahini
- sok z ⅓-½ cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego, kurkumy (można pominąć), oregano
- kilka rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych
- garść posiekanego szczypiorku do posypania
- świeżo mielony pieprz do podania
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 200-220st C. Ziemniaki myjemy i kroimy - polecam w “łódeczki” (każdego ziemniaka na 4 części, najlepiej lekko podłużne). Ziemniaki rozsypujemy na blaszce/papierze do pieczenia, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy ok. 35-40 minut (do zarumienienia).
-
W międzyczasie groszek gotujemy przez kilka minut do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy.
-
Groszek wsypujemy do naczynia blendera (lub wyższego naczynia), dodajemy sok z cytryny, tahini, czosnek i przyprawy. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody.
-
Hummus groszkowy rozprowadzamy po dnie talerzy. Na wierzch wykładamy upieczone ziemniaczki. Polecam podać danie dodatkowo z rzodkiewkami/pomidorkami koktajlowymi, posypane posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
-
Za pomocą ziemniaczanych łódeczek nabieramy groszkowego hummusu. Smacznego i na zdrowie!