Pasta z wędzonego tofu

Ulubiona pasta do chleba w moim domu – pasta z wędzonego tofu z dodatkiem musztardy, sosu sojowego i wędzonej papryki. Podbiła serca rodziny i znajomych za sprawą głębokiego smaku umami. Doceniana za szybkość przygotowania <3.
Szukasz innych past-smarowideł do chleba? Polecam ci przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (znacznie tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu, z lepszym składem i zero waste), pastę z ciecierzycy ze szczypiorkiem (tzw. bezjajeczną), awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki i prosty smalczyk z białej fasoli. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.
Składniki
- 1 kostka wędzonego tofu (180-200g)
- 1 łyżka musztardy (sarepska/stołowa, z dijon pasta będzie bardziej ostra; nie polecam francuskiej/ziarnistej, bo nie uzyskamy kremowej struktury pasty)
- 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka oliwy
- sok z ¼ cytryny (ok. 2 łyżki)
- 2-3 łyżki wody
- ⅓ łyżeczki wędzonej papryki
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki pieprzu (albo nieco mniej)
Instrukcje
-
Tofu kruszymy w dłoniach do naczynia do blendowania, dodajemy wszystkie płynne (na początek 2 łyżki wody, kolejną łyżkę dodać w razie potrzeby) i sypkie składniki i blendujemy ręcznym blenderem do gładkości.
-
Pasty używamy do smarowania chleba (najlepiej żytniego, z ziarnami) albo maczamy w niej świeże warzywa (marchew, paprykę, ogórka). Może spokojnie stać w lodówce kilka dni, nawet tydzień.
Czy tofu należy najpierw odsączyć z zalewy, czy w tym wypadku nie ma potrzeby?
Cześć Alin! Nie trzeba :). Pozdrawiam! Gosia
Jeden kończę, kolejny przyrządzam. I tak w kółko. Bez nudy. Rodzina zainfekowana! Dziękuję!
Cześć Tom! Mega się cieszę z tego pozytywnego wegańskiego zainfekowania :D. Dzięki za miły komentarz, pozdrawiam! Gosia 🙂
Pyszna pasta, robiona na szybko, bo nagle naszła ochota na kanapki 🙂 polecam
Cześć Agata! Miło mi to słyszeć, dzięki za komentarz :). Zapraszam też na inne roślinne przepisy i pozdrawiam ciepło ;).