Sycąca zupa dyniowa z masłem orzechowym

Danie

,

Kategorie specjalne

Zupa dyniowa o kremowej konsystencji – bez mleka i śmietany (ani wegańskich odpowiedników).

Uwaga – zupa z podanych proporcji jest intensywna w smaku, jeśli preferujesz delikatniejsze smaki – zmniejsz ilość przypraw o ⅓-½.

Porcje 5
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 1 niewielka dynia piżmowa, hokkaido lub inna (u mnie piżmowa ok. 1 kg, 5-6 szklanek pokrojonej w kostkę dyni)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (połowę można zastąpić wodą)
  • 1 cebula lub 2 małe szalotki lub ½ pora
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4-5cm kawałek imbiru (ok. 2 łyżeczki startego imbiru)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ½-1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub ½ łyżeczki soli)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego

Instrukcje

  • Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę lub pora kroimy w pióra.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz dynię, mieszamy. Podsmażamy 7-10 minut.
  • Czosnek kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce. Czosnek, imbir oraz płatki chilli (lub ostrą paprykę) dodajemy na patelnię, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
  • Zawartość patelni wlewamy do garnka. Wsypujemy wszystkie przyprawy (kurkumę, słodką paprykę, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, sos sojowy) i wlewamy bulion.
  • Zagotowujemy i gotujemy 10-15 minut do zmięknięcia dyni, wyłączamy ogień. Dodajemy masło orzechowe.
  • Studzimy zupę około 5 minut, po czym blendujemy na krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close