Sycąca zupa dyniowa z masłem orzechowym
Zupa dyniowa o kremowej konsystencji – bez mleka i śmietany (ani wegańskich odpowiedników).
Uwaga – zupa z podanych proporcji jest intensywna w smaku, jeśli preferujesz delikatniejsze smaki – zmniejsz ilość przypraw o ⅓-½.
Składniki
- 1 niewielka dynia piżmowa, hokkaido lub inna (u mnie piżmowa ok. 1 kg, 5-6 szklanek pokrojonej w kostkę dyni)
- 3 szklanki bulionu warzywnego (połowę można zastąpić wodą)
- 1 cebula lub 2 małe szalotki lub ½ pora
- 2-4 ząbki czosnku
- 4-5cm kawałek imbiru (ok. 2 łyżeczki startego imbiru)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ½-1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego (lub ½ łyżeczki soli)
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Instrukcje
-
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę lub pora kroimy w pióra.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz dynię, mieszamy. Podsmażamy 7-10 minut.
-
Czosnek kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce. Czosnek, imbir oraz płatki chilli (lub ostrą paprykę) dodajemy na patelnię, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
-
Zawartość patelni wlewamy do garnka. Wsypujemy wszystkie przyprawy (kurkumę, słodką paprykę, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, sos sojowy) i wlewamy bulion.
-
Zagotowujemy i gotujemy 10-15 minut do zmięknięcia dyni, wyłączamy ogień. Dodajemy masło orzechowe.
-
Studzimy zupę około 5 minut, po czym blendujemy na krem.