Różowa sałatka z buraka, ziemniaków i tofu
Sałatka o pięknej różowej barwie, którą zawdzięcza połączeniu buraków i majonezu. Zamiast jajka – używamy tofu. A sałatkę oprócz majonezu doprawiamy sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem.
Polecam zaserwować ją na świąteczne okazje (Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie). Jest “tradycyjna” w smaku i powinna zasmakować kulinarnym tradycjonalistom :).
Składniki
- 1 większy burak (ok. 400g) ugotowany lub upieczony (ja gotowałam sama, przez 1h, można kupić gotowane w sklepie)
- 4 ziemniaki (300-350g)
- ¾-1 kostka tofu wędzonego
- ½ czerwonej cebuli
- kilka korniszonków lub 1 ogórek konserwowy
- 3-4 łyżki wegańskiego majonezu (u mnie gotowy, z Biedronki)
- 1 łyżka musztardy (u mnie dijon)
- 2 łyżki soku z cytryny (z ⅓ cytryny)
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- garść posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
-
Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
-
Ugotowanego, obranego buraka kroimy w kostkę. Tofu kroimy w kostkę. Cebulę i ogóreczki kroimy w drobną kosteczkę.
-
Wszystkie pokrojone składniki mieszamy w dużej misce z sokiem z cytryny, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Całość powinna zyskać piękny różowy kolor. Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
-
Sałatkę podajemy jako dodatek lub zajadamy samą. Polecam na świąteczne okazje (Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie). Jest “tradycyjna” w smaku i powinna zasmakować kulinarnym tradycjonalistom :). Smacznego!
Witam. Chciałabym zrobić tę sałatkę. Czy można zamienić nasze ziemniaki na bataty?
Cześć Magda! Przeczuwam, że sałatka z buraków i batatów będzie dosyć słodka, ale jeśli lubisz takie nuty smakowe, to czemu by nie :). Tylko bataty gotują się dość krótko, i trzeba uważać, żeby zbytnio nie zmiękły. Pozdrawiam!