Maślana fasola i tęczowe warzywa

Kremowa fasola w rozpływającym się w ustach sosie. Plus pieczone kolorowe warzywa i ziemniaki.

Mega zdrowo, sezonowo, wiele porcji. Polecam!

Porcje 6
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 300g suchej fasoli jaś
  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 większe marchewki (400-500g)
  • 1 brokuł (500g)
  • ½ małej lub ¼ większej główki czerwonej kapusty (ok. 300g)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (lub zmieszaj: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku)
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej lub wędzonej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny (lub 4 łyżki oliwy)
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 puszka mleczka kokosowego - tylko gęsta część tzw. śmietanka kokosowa LUB 200ml śmietanki roślinnej (kokosowej/owsianej/sojowej)
  • po ⅓ łyżeczki: soli, kurkumy
  • 2 łyżeczki: czosnku niedźwiedziego lub innych ziół np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cząber

Instrukcje

  • Fasolę zawczasu namocz w dużej ilości wody przez około 12 godzin. Następnie fasolę gotuj przez ok. 1,5h do uzyskania miękkich ziaren. Jeśli używasz mleczka kokosowego - wstaw je do lodówki na kilka godzin - podczas chłodzenia śmietanka kokosowa oddzieli się od wody kokosowej.

    Maślana fasola i tęczowe warzywa

  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Umyte ziemniaki (bez obierania) pokrój na 2cm kawałki. Rozłóż na blaszce do pieczenia, polej 1 łyżką oliwy i posyp przyprawą do ziemniaków (lub własnym miksem przypraw). Wstaw do piekarnika.

    Maślana fasola i tęczowe warzywa

  • Pozostałe warzywa pokrój: marchewki na krótkie słupki, brokuła na małe różyczki, a kapustę posiekaj średnio-drobno. Warzywa rozłóż na blaszce, polej 2 łyżkami oliwy i posyp solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Wstaw po ok. 15 minutach po włożeniu ziemniaków. Warzywa (i ziemniaki) piecz jeszcze 30 minut.

    Maślana fasola i tęczowe warzywa

  • Na patelni rozgrzej masło/margarynę lub oliwę. Wrzuć posiekany drobno czosnek i smaż 2 minuty. Wsyp ugotowaną fasolę i przyprawy (czosnek niedźwiedzi lub inne suszone zioła, sól i kurkumę), zmieszaj. Dodaj gęstą część mleczka kokosowego lub roślinną śmietankę. Zagotuj lekko, zmniejsz moc palnika i gotuj 3-4 minuty.

    Maślana fasola i tęczowe warzywa

  • “Maślaną” fasolę podawaj z pieczonymi warzywami. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki (lub kolendry). Smacznego i na zdrowie!

    Maślana fasola i tęczowe warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close