Kremowa fasola w rozpływającym się w ustach sosie. Plus pieczone kolorowe warzywa i ziemniaki.
Mega zdrowo, sezonowo, wiele porcji. Polecam!
Czas przygotowania
60 min
-
300g suchej fasoli jaś
-
1kg ziemniaków
-
2-3 większe marchewki (400-500g)
-
1 brokuł (500g)
-
½ małej lub ¼ większej główki czerwonej kapusty (ok. 300g)
-
1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (lub zmieszaj: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku)
-
po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej lub wędzonej papryki w proszku
-
3 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny (lub 4 łyżki oliwy)
-
4 łyżki oliwy lub oleju
-
1 puszka mleczka kokosowego - tylko gęsta część tzw. śmietanka kokosowa LUB 200ml śmietanki roślinnej (kokosowej/owsianej/sojowej)
-
po ⅓ łyżeczki: soli, kurkumy
-
2 łyżeczki: czosnku niedźwiedziego lub innych ziół np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cząber
-
Fasolę zawczasu namocz w dużej ilości wody przez około 12 godzin. Następnie fasolę gotuj przez ok. 1,5h do uzyskania miękkich ziaren. Jeśli używasz mleczka kokosowego - wstaw je do lodówki na kilka godzin - podczas chłodzenia śmietanka kokosowa oddzieli się od wody kokosowej.
-
Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Umyte ziemniaki (bez obierania) pokrój na 2cm kawałki. Rozłóż na blaszce do pieczenia, polej 1 łyżką oliwy i posyp przyprawą do ziemniaków (lub własnym miksem przypraw). Wstaw do piekarnika.
-
Pozostałe warzywa pokrój: marchewki na krótkie słupki, brokuła na małe różyczki, a kapustę posiekaj średnio-drobno. Warzywa rozłóż na blaszce, polej 2 łyżkami oliwy i posyp solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Wstaw po ok. 15 minutach po włożeniu ziemniaków. Warzywa (i ziemniaki) piecz jeszcze 30 minut.
-
Na patelni rozgrzej masło/margarynę lub oliwę. Wrzuć posiekany drobno czosnek i smaż 2 minuty. Wsyp ugotowaną fasolę i przyprawy (czosnek niedźwiedzi lub inne suszone zioła, sól i kurkumę), zmieszaj. Dodaj gęstą część mleczka kokosowego lub roślinną śmietankę. Zagotuj lekko, zmniejsz moc palnika i gotuj 3-4 minuty.
-
“Maślaną” fasolę podawaj z pieczonymi warzywami. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki (lub kolendry). Smacznego i na zdrowie!