Kanapki z karmelizowanymi śliwkami

Kategorie specjalne

Aromatyczne jesienne kanapki. Rumiany, chrupiący chlebek posmarowany tahini (lub masłem orzechowym) z karmelizowanymi śliwkami.

Porcje 1-2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 3-4 kromki chleba
  • 300g śliwek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka cukru (białego lub trzcinowego)
  • ½-1 łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy chińskiej lub ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki tahini lub masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki sezamu (można pominąć)

Instrukcje

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy kromki chleba i zarumieniamy na patelni. Kromki można też zgrillować w grillu elektrycznym.
  • Śliwki myjemy i wypestkowujemy. Na patelni ponownie na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy śliwki, zostawiamy na 1 minutę, mieszamy. Wsypujemy cukier, mieszamy, zostawiamy na 1 minutę, ponownie mieszamy i zostawiamy na 1-2 minuty. Wsypujemy przyprawy (ja użyłam ½ łyżeczki przyprawy do piernika i ½ łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw) i mieszamy śliwki. W razie potrzeby trzymamy jeszcze chwilę na patelni.

    Kanapki z karmelizowanymi śliwkami

  • Zarumieniony, chrupki chleb smarujemy tahini lub masłem orzechowym. Na wierzch wykładamy skarmelizowane śliwki, posypujemy sezamem. Smacznego!

    Kanapki z karmelizowanymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close