Kanapki z karmelizowanymi śliwkami
Aromatyczne jesienne kanapki. Rumiany, chrupiący chlebek posmarowany tahini (lub masłem orzechowym) z karmelizowanymi śliwkami.
Składniki
- 3-4 kromki chleba
- 300g śliwek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka cukru (białego lub trzcinowego)
- ½-1 łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy chińskiej lub ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki tahini lub masła orzechowego
- 1-2 łyżeczki sezamu (można pominąć)
Instrukcje
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy kromki chleba i zarumieniamy na patelni. Kromki można też zgrillować w grillu elektrycznym.
-
Śliwki myjemy i wypestkowujemy. Na patelni ponownie na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy śliwki, zostawiamy na 1 minutę, mieszamy. Wsypujemy cukier, mieszamy, zostawiamy na 1 minutę, ponownie mieszamy i zostawiamy na 1-2 minuty. Wsypujemy przyprawy (ja użyłam ½ łyżeczki przyprawy do piernika i ½ łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw) i mieszamy śliwki. W razie potrzeby trzymamy jeszcze chwilę na patelni.
-
Zarumieniony, chrupki chleb smarujemy tahini lub masłem orzechowym. Na wierzch wykładamy skarmelizowane śliwki, posypujemy sezamem. Smacznego!