Złocisty wegański omlet z kurkami
Złocisty wegański omlet – przygotowany z namoczonej soczewicy, zblendowanej z przyprawami, które nadają mu głębszego smaku, jest puszysty i ma piękny kolor.
Podajemy go z ostrą w smaku rukolą i przysmażonymi na rumiano kurkami.
Uczta dla oczu i podniebienia :).
Składniki
- 200g grzybów kurek
- 1 niewielka cebula
- 2-3 garści rukoli
- 125g czerwonej soczewicy (¾ szklanki)
- 2 szklanki wody do namoczenia soczewicy
- ¾ szklanki mleka roślinnego (lub wody + 1 łyżka oliwy)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu (u mnie jabłkowy, może być winny, ryżowy, albo nawet spirytusowy)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- po ½ łyżeczki: soli (może być kala namak, u mnie zwykła), pieprzu, kurkumy
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Czerwoną soczewicę wsypujemy do średniej miski i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na 3h albo dłużej (np. całą noc). Namoczoną soczewicę wrzucamy na drobne sitku - wylewamy wodę z moczenia, opłukujemy świeżą wodą z kranu, pozwalamy wodzie spłynąć.
-
Soczewicę, mleko roślinne lub wodę, musztardę, ocet, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kurkumę blendujemy na gładką masę.
-
Kurki myjemy, oczyszczając z ziemi i osuszamy (np. czystą szmatką kuchenną). Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i kurki, smażymy 4 minuty bez mieszania. Mieszamy i smażymy kolejne 3-4 minuty, do zarumienienia. Przesypujemy do miski i odkładamy na bok.
-
Nieprzywierającą patelnię (np. do naleśników lub inną dobrą) smarujemy niewielką ilością oleju i rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Za pomocą chochelki wlewamy połowę masy na omleta (ok. 2 chochle). Patelnię przykrywamy pokrywką, omleta smażymy 3 minuty. Po tym czasie omleta szybkim ruchem (np. Za pomocą dużej łopatki kuchennej) przewracamy na drugą stronę i dosmażamy 1 minutę.
-
Omleta przekładamy na talerz, kładziemy na niego umytą rukolę i usmażone wcześniej kurki. Można go złożyć na pół, można go posypać płatkami drożdżowymi i/lub świeżo mielonym pieprzem.
-
Ja omleta podałam z gotowanymi ziemniaczkami. Smacznego!