Ślimaki z ciasta filo ze szpinakiem
Rzadko sięgam po gotowe ciasto – francuskie, filo czy na pizzę. Ale kiedy już sięgam, chcę z niego zrobić coś wyjątkowego – ciekawego w formie i smaku.
Dlatego kiedy w ręce wpadło mi ciasto filo, pomyślałam o wielkich ślimakach, nadzianych masą ze szpinaku i tofu. Wyszły pyszne, więc dzielę się przepisem.
Jeśli nie masz ciasta filo, polecam upiec prościutkie muffiny pomidorowe w stylu włoskim.
Składniki
- 12-15 arkuszy ciasta filo (paczka 500g) albo 2 paczki ciasta francuskiego (500-600g)
- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1-1,5 kostki tofu naturalnego albo wędzonego
- 3 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć albo dać orzeszki piniowe albo posiekane orzechy włoskie)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
- 1 łyżka sezamu
- oliwa do smarowania ciasta filo
- do podania: 2 garście pomidorków koktajlowych (albo inne warzywa, surówka lub sałatka), garść posiekanego szczypiorku
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
-
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek kroimy drobniutko albo przeciskamy przez praskę.
-
Na patelni na 2 łyżkach oliwy na średnim gazie (szóstka w 9-stopniowej skali) podsmażamy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę. Dodajemy mrożony szpinak, dusimy 5 minut.
-
Dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, płatki drożdżowe (albo orzeszki piniowe/posiekane orzechy włoskie) oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy całość.
-
Opcja A) Ślimaki z ciasta filo. Pojedynczy arkusz ciasta filo smarujemy/skrapiamy oliwą, kładziemy na niego drugi arkusz. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz. Zwijamy rulon, a następnie układamy go na kształt ślimaka (może pęknąć, nie szkodzi).
-
Opcja B) Rulony z ciasta filo. Pojedynczy arkusz filo smarujemy albo skrapiamy oliwą. Składamy ciasto na pół, żeby utworzył się prostokąt. Na koniec krótszego boku wykładamy 2 łyżki masy szpinakowej. Dłuższe brzegi składamy do środka, aby przykryły farsz, a następnie zwijamy rulonik.
-
Opcja C) Sakiewki z ciasta francuskiego. Jeśli nie masz ciasta filo, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Pokrój je na kwadraty, na środek każdego kwadratu wyłóż masę szpinakową. Złóż rogi do środka, tworząc sakiewkę.
-
Sakiewki/ślimaki smarujemy z góry oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20-30 minut, do zarumienienia (czas będzie różny w zależności od rodzaju użytego ciasta, jak i wielkości ślimaków/rulonów/sakiewek). Podawaj z pokrojonymi pomidorkami cherry (albo innymi warzywami/surówką), posypane szczypiorkiem.