Pieczony cytrynowy brokuł
Różyczki brokuła pieczone z aromatycznymi dodatkami: skórką otartą z cytryny, czosnkiem, oliwą i chili. Niebanalny warzywny dodatek do obiadu, buddha bowla, czy kolacji.
Składniki
- 1 brokuł (500g)
- skórka otarta z 1 umytej cytryny
- 1 większy ząbek czosnku lub 2 małe
- 4 łyżki oliwy
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: ½ ostrej papryczki albo ⅓ łyżeczki płatków chili/ostrej papryki w proszku
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
-
Brokuła myjemy, osuszamy (np. za pomocą ściereczki kuchennej), a następnie kroimy na małe kawałeczki. W miseczce mieszamy otartą (startą na drobnych oczkach tarki) skórkę z umytej i wysuszonej cytryny, przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce) czosnek, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy.
-
Brokuła rozkładamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą ze skórką cytrynową i czosnkiem, a następnie dodatkowo polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy porządnie, pokrywając brokuła oliwą z dodatkami.
-
Brokuła na blaszce wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 minut do zarumienienia.
-
Taki brokuł jest super dodatkiem np. do obiadu z wegańskim kotletem i ziemniakami, do buddha bowla, można go też podać z hummusem (u mnie hummus z suszonymi pomidorkami) i pieczywem, jak na zdjęciu poniżej.