Pieczony cytrynowy brokuł

Składniki

Kategorie specjalne

Różyczki brokuła pieczone z aromatycznymi dodatkami: skórką otartą z cytryny, czosnkiem, oliwą i chili. Niebanalny warzywny dodatek do obiadu, buddha bowla, czy kolacji.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 brokuł (500g)
  • skórka otarta z 1 umytej cytryny
  • 1 większy ząbek czosnku lub 2 małe
  • 4 łyżki oliwy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: ½ ostrej papryczki albo ⅓ łyżeczki płatków chili/ostrej papryki w proszku

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  • Brokuła myjemy, osuszamy (np. za pomocą ściereczki kuchennej), a następnie kroimy na małe kawałeczki. W miseczce mieszamy otartą (startą na drobnych oczkach tarki) skórkę z umytej i wysuszonej cytryny, przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce) czosnek, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy.
  • Brokuła rozkładamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą ze skórką cytrynową i czosnkiem, a następnie dodatkowo polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy porządnie, pokrywając brokuła oliwą z dodatkami.
  • Brokuła na blaszce wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 minut do zarumienienia.
  • Taki brokuł jest super dodatkiem np. do obiadu z wegańskim kotletem i ziemniakami, do buddha bowla, można go też podać z hummusem (u mnie hummus z suszonymi pomidorkami) i pieczywem, jak na zdjęciu poniżej.

    Pieczony cytrynowy brokuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close