Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym
Niezwykle aromatyczna pieczona kapusta (ja użyłam czerwonej, ale można użyć też białej), podana z pieczonymi ziemniaczkami na kremowym fasolowym purée.
Danie z typowo zimowych, lokalnych składników, ale nie ma mowy o nudzie. Bo mamy tu połączenie różnych konsystencji, głęboki smak pieczonych warzyw, a wiosennego powiewu świeżości nadaje koperek!
Składniki
- PIECZONA KAPUSTA:
- 1 mała głowa kapusty czerwonej lub białej (moja ważyła 1,6kg)
- 4-5 łyżek oleju (np. rzepakowego)
- 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego (ew. miodu)
- sok z ½ cytryny
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli, pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- PUREE Z FASOLI:
- 400-500g ugotowanej białej fasoli (170-200g suchej fasoli przed namoczeniem i ugotowaniem) albo 2 puszki białej fasoli
- sok z ½ cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki: rozmarynu lub ziół prowansalskich, oregano, soli, pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- ZIEMNIACZKI PIECZONE:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 1,5-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków albo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ½ pęczka koperku
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 190st.C.
-
Kapustę myjemy i kroimy dużym ostrym nożem na połówki, a potem każdą połówkę na cztery części. Kawałki kapusty rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia). Przygotowujemy marynatę do kapusty - w miseczce mieszamy olej, syrop/miód, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce dwa ząbki czosnku i sypkie przyprawy. Marynatą polewamy kapustę, można postarać się ją równomiernie rozsmarować po kapuście rękoma lub silikonowym pędzelkiem kuchennym.
-
Kapustę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5h.
-
W międzyczasie ziemniaczki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Rozsypujemy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wkładamy do piekarnika 0,5h po kapuście. Ja włożyłam blaszkę z ziemniaczkami poniżej blaszki z kapustą, a po 40 minutach zamieniłam je miejscami.
-
Suchą fasolę zawczasu moczymy (12h) i gotujemy (ok. 1,5h). Można użyć też fasoli z puszki - tą odsączamy z zalewy i opłukujemy pod wodą. Fasolę wsypujemy do większego pojemnika blendera lub dużej miski. Wlewamy do niej oliwę, sok z cytryny, wsypujemy czosnek i przyprawy. Blendujemy na purée (ja użyłam ręcznego blendera), w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody (ja nie musiałam).
-
Na połowie talerza rozsmarowujemy 2-3 łyżki purée fasolowego. Wsypujemy na nie pieczone ziemniaczki. Obok kładziemy dwa kawałki pieczonej kapusty. Wszystko posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!