Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Niezwykle aromatyczna pieczona kapusta (ja użyłam czerwonej, ale można użyć też białej), podana z pieczonymi ziemniaczkami na kremowym fasolowym purée.

Danie z typowo zimowych, lokalnych składników, ale nie ma mowy o nudzie. Bo mamy tu połączenie różnych konsystencji, głęboki smak pieczonych warzyw, a wiosennego powiewu świeżości nadaje koperek!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 100 min

Składniki

  • PIECZONA KAPUSTA:
  • 1 mała głowa kapusty czerwonej lub białej (moja ważyła 1,6kg)
  • 4-5 łyżek oleju (np. rzepakowego)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego (ew. miodu)
  • sok z ½ cytryny
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli, pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • PUREE Z FASOLI:
  • 400-500g ugotowanej białej fasoli (170-200g suchej fasoli przed namoczeniem i ugotowaniem) albo 2 puszki białej fasoli
  • sok z ½ cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • po ½ łyżeczki: rozmarynu lub ziół prowansalskich, oregano, soli, pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • ZIEMNIACZKI PIECZONE:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków albo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ pęczka koperku

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st.C.
  • Kapustę myjemy i kroimy dużym ostrym nożem na połówki, a potem każdą połówkę na cztery części. Kawałki kapusty rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia). Przygotowujemy marynatę do kapusty - w miseczce mieszamy olej, syrop/miód, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce dwa ząbki czosnku i sypkie przyprawy. Marynatą polewamy kapustę, można postarać się ją równomiernie rozsmarować po kapuście rękoma lub silikonowym pędzelkiem kuchennym.

    Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

  • Kapustę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5h.

    Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

  • W międzyczasie ziemniaczki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Rozsypujemy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wkładamy do piekarnika 0,5h po kapuście. Ja włożyłam blaszkę z ziemniaczkami poniżej blaszki z kapustą, a po 40 minutach zamieniłam je miejscami.

    Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

  • Suchą fasolę zawczasu moczymy (12h) i gotujemy (ok. 1,5h). Można użyć też fasoli z puszki - tą odsączamy z zalewy i opłukujemy pod wodą. Fasolę wsypujemy do większego pojemnika blendera lub dużej miski. Wlewamy do niej oliwę, sok z cytryny, wsypujemy czosnek i przyprawy. Blendujemy na purée (ja użyłam ręcznego blendera), w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody (ja nie musiałam).

    Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

  • Na połowie talerza rozsmarowujemy 2-3 łyżki purée fasolowego. Wsypujemy na nie pieczone ziemniaczki. Obok kładziemy dwa kawałki pieczonej kapusty. Wszystko posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!

    Pieczona kapusta i ziemniaczki na purée fasolowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close