Makaron z pomidorami i bobem
Letni makaron z tym, co w lecie najlepsze – bobem i pomidorami. Kremowości nada mu tahini, a smaku suszone pomidory, oregano i bazylia.
A jeśli zaliczacie się do grona fanów makaronu, to u mnie znajdziecie furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese albo wersję z kurkami lub z soczewicą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, zielony misz-masz. Jeśli szukasz przepisu na błyskawiczny obiad, sprawdź makaron z pesto ze szpinaku lub z brokuła. Albo ten topowy przepis Warzywizmu, który pobija serce wegan i nie tylko!
Składniki
- 400g makaronu (spaghetti albo innego)
- 700-750g świeżych pomidorów (5-6 pomidorów)
- 500g bobu (przed obraniem)
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka tahini/masła orzechowego albo 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego/wegańskiej śmietany
- ¼-½ słoiczka, czyli 5-10 suszonych pomidorów z zalewy (można pominąć)
- 3 łyżki oleju (może być olej z suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można pominąć)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Gotujemy bób - umyty, nieobrany bób wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz, gotujemy około 12 minut. Sprawdzamy, czy pojedyncze ziarna bobu są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut. Bób odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Kiedy lekko ostygnie, obieramy ziarenka z łupinek.
-
Makaron gotujemy według instrukcji (ja pszenne pełnoziarniste spaghetti gotowałam 8 minut). Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
-
Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki, świeże pomidory w kostkę, a suszone - w paseczki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim gazie (szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju (może być olej po suszonych pomidorach, albo zwykły rzepakowy). Wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty mieszając.
-
Dodajemy pokrojone świeże pomidory, suszone pomidory oraz czosnek, zwiększamy delikatnie gaz (u mnie do siódemki) i czekamy aż się zagotują, po czym z powrotem zmniejszamy gaz (do szóstki). Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, bazylię. Dodajemy też czubatą łyżkę tahini albo zastępnik.
-
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię z sosem, mieszamy. Dodajemy bób i mieszamy. Podając danie możemy udekorować świeżymi ziołami (np. bazylią) i posypać płatkami drożdżowymi. Smacznego!