udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z mleczkiem kokosowym, soczewicą i szpinakiem

Czerwona soczewica ma na tle innych strączków (które to strączki są ważnym źródłem białka w diecie roślinnej!) super moc – nie trzeba jej namaczać i bardzo krótko się gotuje. W tym przepisie wykorzystuję tą cechę i pozwalam soczewicy ugotować się w sosie z mleczka kokosowego, czyli „jednogarnkowo”. Towarzyszą jej marchewka i szpinak, i jak zawsze garść smacznych przypraw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500g makaronu kukurydzianego albo 400g pszennego (pszenny bardziej zwiększa objętość podczas gotowania)
1 puszka mleczka kokosowego
250g czerwonej soczewicy
2 marchewki (ok. 300g)
150-200g świeżego szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
½-1 świeża papryczka chili albo ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
4-5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki oleju do smażenia
½ łyżeczki pieprzu
⅓-½ łyżeczki soli (do smaku, można pominąć)
1,5 szklanki wody

Instrukcje

1
Marchew kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, podobnie papryczkę chili (można ją pominąć i w zamian użyć ostrej papryki w proszku).
2
W dużej patelni lub woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy plasterki marchewki i posiekaną cebulę. Smażymy 5 minut mieszając.
3
Ze środka patelni zgarniamy na boki marchew i cebulę, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy na nią czosnek i papryczkę chili (jeśli używamy papryczki). Smażymy kilkanaście sekund, po czym mieszamy całość. Dodajemy kurkumę, słodką paprykę (i ew. ostrą paprykę), sos sojowy, pieprz, ew. sól.
4
Na patelnię dodajemy opłukaną na sitku pod bieżącą wodą soczewicę. Wlewamy mleczko kokosowe z 1 puszki (400ml). Dolewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz (u mnie do piątki) i zostawiamy na 12-15 minut. W tym czasie soczewica się ugotuje.
5
W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron kukurdziany gotowałam 10 minut.
6
Sprawdzamy, czy soczewica zmiękła (jeśli nie, dajemy jej jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody). Kiedy jest już miękka, na patelnię dodajemy suszoną bazylię i oregano oraz opłukany pod wodą świeży szpinak. Szpinak mieszamy z sosem, liście po minucie w gorącym sosie zaczną “więdnąć”.
7
Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Opcjonalnie danie możemy posypać płatkami chili albo zieleniną (bazylią/kolendrą, szczypiorkiem). Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode