udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Różowy pasztet (soczewica-burak)

Ten różowy za sprawą buraka pasztet jest miękki i aksamitny, a zarazem intensywny w smaku za sprawą przypraw i dodatków. Słowem idealnie pasztetowy :).

Świetnie sprawdzi się na rodzinnym stole. A jeśli tylko posypiecie go ziarnami pieprzu i/lub gorczycy – będzie też jego piękną ozdobą!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 średni burak ugotowany lub upieczony (ok. 250g) - gotowane buraki w opakowaniach po 500g można kupić w sklepie
100g kaszy jaglanej
250g czerwonej soczewicy
½ słoiczka suszonych pomidorów (można pominąć)
3 łyżki bułki tartej (1 łyżka do masy, a 2 łyżki do oprószenia foremki)
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki musztardy ALBO chrzanu (tartego, ze słoiczka)
6 łyżek oliwy lub oleju z zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli nie masz lub nie lubisz, użyj słodkiej papryki w proszku)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
opcjonalnie: kolorowy pieprz w ziarenkach i/lub gorczyca do posypania z wierzchu

Instrukcje

1
W większym garnku zagotowujemy wodę. Kiedy woda się gotuje, wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy 7 minut, a po tym czasie dosypujemy do niej czerwoną soczewicę (będą się gotować w tym samym garnku) i gotujemy kolejne 12 minut.
2
Kaszę jaglaną i soczewicę odsączamy na sitku z wody. Kiedy nieco ostygną, blendujemy je z resztą składników za wyjątkiem suszonych pomidorów i pieprzu w ziarenkach, czyli z: pokrojonym w kostkę upieczonym albo ugotowanym burakiem, starym na tarce/przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, musztardą/chrzanem, oliwą, majerankiem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, kolendrą, gałką muszkatołową, pieprzem, solą. Opcjonalnie do masy dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory z zalewy i mieszamy.
3
Podłużną foremkę o wyższych brzegach (u mnie o wymiarach 11x35cm, można użyć dwóch mniejszych) wykładamy papierem do pieczenia. Papier do pieczenia smarujemy olejem kokosowym (chwytamy kawałek zestalonego oleju jak kawałek masła i nacieramy nim papier), a następnie posypujemy bułką tartą. Najważniejsze, żeby papier był posmarowany i posypany w miejscu, gdzie będzie spód pasztetu. Do foremki wyściełanej papierem przekładamy masę na pasztet. Z wierzchu możemy go posypać pieprzem i ziarenkami gorczycy.
4
Pasztet pieczemy 90 minut w 180°C. Jeśli pieczesz pasztet w foremce o większej powierzchni i tym samym pasztet jest niski, skróć czas pieczenia o 15 minut. Przed pokrojeniem i spożywaniem pasztet należy zupełnie wystudzić. Pasztet w zamknięciu (np. w czystym plastikowym pudełku) w lodówce można przechowywać do 5-6 dni.
5
Pasztet zajadamy z chlebem lub sam, w towarzystwie świeżych i kiszonych warzyw. Wychodzi go dużo, więc można go sprezentować komuś bliskiemu. Albo można go zamrozić na czarną godzinę!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode