Makaron z kurkami i cukinią
Kurki – urocze z wyglądu, pyszne po podsmażeniu, lubią się z kremowymi sosami. W tym daniu łączymy je z makaronem, cukinią i ciecierzycą (źródłem wegańskiego białka). Zatapiamy wszystko w sosie z roślinnej śmietanki, pamiętając o dobrym przyprawieniu.
Gorąco polecam ten przepis w sezonie na kurki, który trwa latem i wczesną jesienią!
Składniki
- 250g makaronu (polecam pełnoziarnisty)
- 240-300g ciecierzycy (1 puszka albo ¾ dużego słoika)
- 1 średnia cukinia (ok. 300-350g)
- 150-250g kurek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200-250ml śmietanki roślinnej (polecam sojową albo owsianą)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, piepzu ziołowego
- po ⅔ łyżeczki: oregano, bazylii
- ⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
- opcjonalnie do podania: 3 łyżki płatków drożdżowych, posiekana natka pietruszki (u mnie tylko płatki drożdżowe)
Instrukcje
-
Kurki myjemy, oczyszczając je z ziemi, i uważamy, żeby nie namokły zbytnio wodą. Po myciu można je delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym, większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.
-
Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek siekamy drobno. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki (albo ćwierć-plasterki).
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i podsmażamy 1 minutę. Cebulę zgarniamy na boki i wrzucamy kurki. Kurki smażymy 2 minuty bez mieszania, po tym czasie mieszamy, i smażymy kolejne 2 minuty.
-
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy cukinię i czosnek. Smażymy przez 4-5 minut, do zmięknięcia cukinii (w razie potrzeby nieco dłużej). Na patelnię dodajemy przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkumę, oregano i bazylię) oraz odsączoną z zalewy (albo domową ugotowaną) ciecierzycę, mieszamy. Wlewamy śmietankę roślinną i zagotowujemy sos, po czym zmniejszamy moc palnika (u mnie czwórka) i gotujemy 1-2 minuty.
-
Makaron mieszamy z sosem. Podając posypujemy danie płatkami drożdżowymi i/lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Kiedy dodać czosnek?
Cześć, dzięki za czujność! Polecam dodać razem z czosnkiem. Poprawiłam instrukcję. Pozdrawiam :).