Makaron z kalafiorem z orzechowym sosie

Kategorie specjalne

Kalafior smakuje teraz przednio, więc trzeba kupować i zjadać :). Przepis dedykowany miłośnikom jędrnego, soczystego kalafiora (w przeciwieństwie do miękkiego, rozgotowanego kalafiora) i  smakom rodem z dalekiej Azji <3.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g dowolnego makaronu azjatyckiego (u mnie soba) albo zwykłego spaghetti
  • 1 niewielka główka kalafiora (850-1000g)
  • 2-3 papryki (w dowolnym kolorze, mogą być też papryki podłużne)
  • 100-150g jarmużu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego lub soku z cytryny/limonki
  • 3 łyżki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych albo innych orzechów np. migdałów lub nerkowców) albo tahini
  • ¾-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub płatków chili (lub mniej)
  • 5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • szklanka nerkowców do podania
  • 2-3 łyżki sezamu do podania

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji, ja makaron soba gotowałam 3 minuty, po czym przelałam zimną wodą. Jeśli chcesz zapobiec sklejaniu makaronu po ugotowaniu, do garnka z odsączonym makaronem wlej i rozprowadź łyżkę oleju.
  • Od kalafiora odrywamy najbardziej zewnętrzne, ciemnozielone liście, zostawiamy młode, jasne liście otaczające warzywo. Kalafiora myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w paski, a następnie każdy pasek na 2-3 kawałki. Jarmuż myjemy, odrywamy i wyrzucamy grube, twarde łodygi. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • W woku lub na dużej patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i podsmażamy 3 minuty.
  • Dorzucamy kalafiora (razem z liśćmi) i smażymy 5-7 minut, mieszając co jakiś czas mieszając. Wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Czosnek i imbir obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Za środka woka/patelni zgarniamy warzywa na bok, robiąc nieco miejsca. Wlewamy tam 2 łyżki oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek oraz ostrą paprykę/chili. Mieszamy je przez chwilę na oleju, a następnie mieszamy z warzywami.
  • Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet/sok z cytryny, syrop/cukier, masło orzechowe i dolewamy ½ szklanki wody. Dodajemy jarmuż i porządnie wszystko mieszamy. Dusimy mieszając co chwilę przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość.
  • Wyłożony na talerze/miski makaron z warzywami posypujemy garścią nerkowców i/lub sezamem. Opcjonalnie polewamy ostrym sosem (na poniższym zdjęciu sos sriracha mayo o cudnej pomarańczowej barwie). Pyszności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close