udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulubiona pasta z suszonymi pomidorami

Ta pasta ląduje na moim stole i w lodówce najczęściej ze wszystkich smarowideł. Szybka, łatwa i tania w przygotowaniu. Jest na tyle uniwersalna w smaku, że śmiało można na jej przykładzie zaprezentować wegańską kuchnię w szerszym domowym gronie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200-250g suchej czerwonej soczewicy
½-¾ słoiczka suszonych pomidorów razem z olejem i przyprawami (około 8-12 połówek suszonych pomidorów plus ¼ szklanki oleju)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
⅓-½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego lub ½ łyżeczki mielonej kolendry lub ½ łyżeczki wędzonej papryki, ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki

Instrukcje

1
Soczewicę gotujemy przez 15-20 minut do miękkości i odsączamy z wody.
2
Ugotowaną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki: pomidory suszone, olej z zalewy, czosnek i przyprawy umieszczamy w misce lub garnku i blendujemy.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3
Przed podaniem polewamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami albo przyprawami (papryka słodka/wędzona albo ostra). Pastę używamy jako smarowidło do pieczywa, maczamy w niej warzywa, podajemy jako dodatek do burgerów czy placków. Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode