udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tofu z cukinią rach-ciach

To danie robi się rach-ciach. Przy dobrej organizacji czasu jego przyrządzenie zajmuje 15 minut, przy mniej sprawnej – maksymalnie 25 minut. Proste, wymaga niewielu składników, niezawodnie ratuje z twórczej niemocy, a przy tak jak intensywnie smakuje!

A jeśli robicie obiady na zapas dla dwóch osób – polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g ryżu
1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
1 większa cukinia
ok. 90-100g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka, resztę możesz zamrozić i użyć kiedy ponownie będziesz robić to danie lub dodać do sosu pomidorowego)
½ łyżeczki papryki wędzonej (pomiń jeśli używasz tofu wędzonego lub jeśli nie lubisz zapachu i smaku wędzonki; w zamian mozna użyć ½ łyżeczki słodkiej papryki)
1 łyżka masła orzechowego (fistaszkowego lub z nerkowców lub tahini; można pominąć, ale polecam go użyć)
4cm lub większy kawałek świeżego imbiru (ja daję więcej, bo uwielbiam ostrość imbiru)
2 ząbki czosnku
¼-½ łyżeczki chilli (u mnie płatki chilli)
1 łyżka sosu sojowego lub teryiaki
2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
½ szklanki wody
do podania: ⅓-½ pęczka szczypiorku lub listki kolendry

Instrukcje

1
Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
2
Tofu kroimy w niewielką kosteczkę, cukinię w kostkę lub w półtalarki/ćwierćtalarki.
3
Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
4
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy tofu i smażymy mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
5
Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię oraz starte czosnek i imbir oraz przyprawy - chilli i paprykę wędzoną. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
6
Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszamy zawartością patelni. Dolewamy ¼-½ szklanki wody w zależności od preferowanej konsystencji dania.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego i ponownie mieszamy.
8
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, można je z wierzchu posypać szczypiorkiem lub świeżymi listkami kolendry.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode