udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tofu z cukinią rach-ciach

To danie robi się rach-ciach. Przy dobrej organizacji czasu jego przyrządzenie zajmuje 15 minut, przy mniej sprawnej – maksymalnie 25 minut. Proste, wymaga niewielu składników, niezawodnie ratuje z twórczej niemocy, a przy tak jak intensywnie smakuje!

A jeśli robicie obiady na zapas dla dwóch osób – polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g ryżu
1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
1 większa cukinia
ok. 90-100g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka, resztę możesz zamrozić i użyć kiedy ponownie będziesz robić to danie lub dodać do sosu pomidorowego)
½-1 łyżeczka papryki wędzonej (pomiń jeśli używasz tofu wędzonego lub jeśli nie lubisz zapachu i smaku wędzonki; w zamian można użyć ½ łyżeczki słodkiej papryki)
1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych lub nerkowców może być też tahini)
4cm lub nieco większy kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
¼-½ łyżeczki chilli lub ostrej papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
½ szklanki wody
do podania: ⅓-½ pęczka szczypiorku

Instrukcje

1
Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
2
Tofu kroimy w niewielką kosteczkę, cukinię w kostkę lub w półtalarki/ćwierćtalarki.
3
Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
4
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy tofu i smażymy mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
5
Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię oraz starte czosnek i imbir oraz przyprawy - chilli i paprykę wędzoną. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
6
Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszamy zawartością patelni. Dolewamy ¼-½ szklanki wody w zależności od preferowanej konsystencji dania.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego i ponownie mieszamy.
8
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, polecam z wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kategorie:
    • Ola
    • 15 marca 2020
    Odpowiedz

    Naprawdę polecam! Wyszło super 🙂

      • mlenarciak
      • 21 marca 2020
      Odpowiedz

      Cieszę się bardzo! Dzięki! 🙂

    • Monika
    • 17 marca 2020
    Odpowiedz

    Pycha! Co prawda trochę modyfikacji, w sensie bez
    Imbiru, ale papryka czerwona dodana (musiałam zutylizować warzywa ;)), mnie bardzo smakuje!

      • mlenarciak
      • 21 marca 2020
      Odpowiedz

      Też zdarzyło mi się robić z innymi warzywami 🙂 miło mi słyszeć, pozdrawiam cieplutko!

    • Sandra
    • 27 kwietnia 2020
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepis, często do niego wracam, dziękuje! 🙂

      • mlenarciak
      • 27 kwietnia 2020
      Odpowiedz

      Ależ miło mi to słyszeć! Dzięki, pozdrawiam :)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode