Letni obiad z tofu-kotletem
Pomysł na letni, wegański obiad. Przygotowywany od podstaw, pełen smaku, a przy tym łatwy do zrobienia w domu i szybki.
Przepis na tofu-kotleta znajdziecie w tym przepisie. W dzisiejszym wpisie natomiast podpowiadam, z jakimi składnikami go podać i w jakich proporcjach. Mam nadzieję, że będzie to dla Was pomocne!
Składniki
- 500g młodych, najlepiej małych ziemniaczków
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
- 1 mały pomidor
- opcjonalnie: 1 plaster cytryny (do wyciśnięcia soku na tofu kotleta)
- tofu kotlety (dwie sztuki) z przepisu na Warzywizm.pl
- KALAFIOR Z BUŁKĄ TARTĄ:
- ⅓ małej lub ¼ średniej główki kalafiora (lub pół brokuła)
- 4 łyżki bułki tartej
- po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli, pieprzu
- 4 łyżki oliwy
- ⅕-¼ szklanki wody
Instrukcje
-
Ziemniaki myjemy, w razie potrzeby szorujemy z ziemi. Ja młode ziemniaczki gotuję bez obierania, a jeśli są niewielkie to także bez krojenia. Zagotowujemy wodę i wrzucamy ziemniaki, gotujemy do miękkości - ok. 20-25 minut.
-
Kalafiora kroimy dość drobno i gotujemy al dente - około 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
-
Przygotowujemy tofu kotlety według przepisu podane na Warzywizm.pl (link w tekście nad przepisem).
-
Na suchą patelnię rozgrzaną na średniej mocy palnika (bez oleju) wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Bułkę tartą prażymy przez około 1 minutę, mieszając co jakiś czas łopatką i uważając, by się nie przypaliła. Bułkę tartą zalewamy oliwą, mieszamy. A następnie dodajemy na patelnię wodę (⅕-¼ szklanki wody), która rozrzedzi nieco zasmażkę i sprawi, że łatwiej oblepi ona kalafiora. Mieszamy bułkę tartą z wodą, a potem wsypujemy kalafiora i mieszamy dokładnie z zasmażką, odstawiamy patelnię z palnika.
-
Tofu kotleta podajemy z gotowanymi ziemniaczkami (polecam je delikatnie polać oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem), pokrojonym pomidorem i kalafiorem z zasmażką.
Witam, nie będzie to komentarz do powyższego obiadku. Nosiłam się już od jakiegoś czasu, żeby skrobnąć kilka słów uznania i podzięki za świetne przepisy. Od 8 lat jestem po tej lepszej stronie odżywiania 🥕🥔🥒, tropię w internecie strony z interesującymi, prostymi i smakowitymi przepisami i
jestem zdumiona, że dopiero kilka tygodni temu natknęłam się
Twoją stronę. Jak to możliwe ? Kilka przepisów wypróbowałam, sporo przeczytałam, i zdecydowanie to moje „klimaty” . Jeszcze raz dzięki ! Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych świetnych propozycji 😊
Cześć Aga, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, daje mi to motywację do działania :). Cieszę się, że mamy podobne klimaty i smaki. Pozdrawiam ciepło 😉
Gosia