Letni obiad z tofu-kotletem

Kategorie specjalne

Pomysł na letni, wegański obiad. Przygotowywany od podstaw, pełen smaku, a przy tym łatwy do zrobienia w domu i szybki.

Przepis na tofu-kotleta znajdziecie w tym przepisie. W dzisiejszym wpisie natomiast podpowiadam, z jakimi składnikami go podać i w jakich proporcjach. Mam nadzieję, że będzie to dla Was pomocne!

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 500g młodych, najlepiej małych ziemniaczków
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 mały pomidor
  • opcjonalnie: 1 plaster cytryny (do wyciśnięcia soku na tofu kotleta)
  • tofu kotlety (dwie sztuki) z przepisu na Warzywizm.pl
  • KALAFIOR Z BUŁKĄ TARTĄ:
  • ⅓ małej lub ¼ średniej główki kalafiora (lub pół brokuła)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli, pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • ⅕-¼ szklanki wody

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy, w razie potrzeby szorujemy z ziemi. Ja młode ziemniaczki gotuję bez obierania, a jeśli są niewielkie to także bez krojenia. Zagotowujemy wodę i wrzucamy ziemniaki, gotujemy do miękkości - ok. 20-25 minut.
  • Kalafiora kroimy dość drobno i gotujemy al dente - około 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
  • Przygotowujemy tofu kotlety według przepisu podane na Warzywizm.pl (link w tekście nad przepisem).
  • Na suchą patelnię rozgrzaną na średniej mocy palnika (bez oleju) wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Bułkę tartą prażymy przez około 1 minutę, mieszając co jakiś czas łopatką i uważając, by się nie przypaliła. Bułkę tartą zalewamy oliwą, mieszamy. A następnie dodajemy na patelnię wodę (⅕-¼ szklanki wody), która rozrzedzi nieco zasmażkę i sprawi, że łatwiej oblepi ona kalafiora. Mieszamy bułkę tartą z wodą, a potem wsypujemy kalafiora i mieszamy dokładnie z zasmażką, odstawiamy patelnię z palnika.
  • Tofu kotleta podajemy z gotowanymi ziemniaczkami (polecam je delikatnie polać oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem), pokrojonym pomidorem i kalafiorem z zasmażką.

    Letni obiad z tofu-kotletem

Komentarze:

  1. Witam, nie będzie to komentarz do powyższego obiadku. Nosiłam się już od jakiegoś czasu, żeby skrobnąć kilka słów uznania i podzięki za świetne przepisy. Od 8 lat jestem po tej lepszej stronie odżywiania 🥕🥔🥒, tropię w internecie strony z interesującymi, prostymi i smakowitymi przepisami i
    jestem zdumiona, że dopiero kilka tygodni temu natknęłam się
    Twoją stronę. Jak to możliwe ? Kilka przepisów wypróbowałam, sporo przeczytałam, i zdecydowanie to moje „klimaty” . Jeszcze raz dzięki ! Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych świetnych propozycji 😊

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Aga, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, daje mi to motywację do działania :). Cieszę się, że mamy podobne klimaty i smaki. Pozdrawiam ciepło 😉
      Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close