Spaghetti z wegańskim sosem porowym i fasolą
Spaghetti w mocno porowym, a jednocześnie delikatnym wegańskim sosie porowym, z dodatkiem białej fasoli. Pysznie przyprawione!
Składniki
- 350g spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 2 duże lub 3 średnie pory (łącznie ok. 800-900g)
- 4 ząbki czosnku
- 400ml roślinnej śmietanki (2 opakowania) lub 1 puszka mleczka kokosowego
- 400g ugotowanej białej fasoli (z ok. 170g suchej fasoli) lub 2 puszki białej fasoli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 4-5 łyżek płatków drożdżowych (można pominąć)
- 40-50g margaryny lub wegańskiego masła (można zastąpić 5 łyżkami oliwy)
- 2 łyżki oliwy
- ¾ łyżeczki soli
- po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, tymianku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¾-1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
Instrukcje
-
Pory dokładnie myjemy, rozchylając liście. Jeśli pora trudno domyć, możesz najpierw go posiekać, a potem posiekanego dokładnie opłukać pod wodą. Pory siekamy cienko, ja używam całego pora, łącznie z górną, zieloną częścią.
-
Na dużej patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy margarynę/masło. Wrzucamy pora (jeśli się cały nie zmieści, daj połowę, a po 5 minutach resztę). Smażymy 12 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Spaghetti gotujemy według instrukcji.
-
Czosnek obieramy i siekamy drobno. Ze środka patelni zgarniamy na boki pora, na środek wrzucamy czosnek oraz sypkie przyprawy, smażymy przez 1 minutę, po czym mieszamy z porem.
-
Wlewamy roślinną śmietankę, zagotowujemy lekko i dusimy przez 5 minut. Wlewamy wodę lub bulion warzywny. Dodajemy musztardę i fasolę, mieszamy i dusimy przez 3-4 minuty. Dodajemy płatki drożdżowe i skórkę otartą z umytej (można ją też dodatkowo wyparzyć) cytryny.
-
Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch sos porowy z fasolą. Danie można dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi. Smacznego!