Wegańska sałatka jarzynowa

Jeśli chcecie w święta czy przy innej okazji zabłysnąć przed rodziną (albo przed samym sobą!) tradycyjnym gotowaniem w wersji wegańskiej, polecam ten sałatkowy klasyk. Jajko zastępujemy w nim wędzonym tofu, a majonez jajeczny – wegańskim majonezem domowym (z aquafaby) albo kupnym (a taki dostaniecie w naprawdę wielu sklepach, z dwoma głównymi dyskontami na czele).

Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy się „przegryzie” :).

A jeśli szukasz sałatek bez dodatku majonezu, polecam sałatkę z bobem i fasolką, sałatkę z sosem z awokado, sałatkę z bobem i suszonymi pomidorami lub sałatkę tajską. Na pożegnanie lata zrób , w zimie taką,wiosną taką, a kiedy znów nadejdzie lato – sałatkę z malinami.

Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 3-4 ziemniaki (370-420g)
  • 2 większe marchewki (ok. 350g)
  • 1 kostka tofu wędzonego (180g) albo 1 puszka ciecierzycy (240g bez zalewy)
  • 1-2 ogórki kiszone lub konserwowe lub mini korniszony (ok. 150g)
  • 1 malutkie jabłko albo ½ większego
  • ⅓ pora
  • 1 puszka zielonego groszku albo ½ paczki groszku mrożonego
  • ew. kilka łyżek kukurydzy z puszki (ja nie dodałam)
  • 280-310ml wegańskiego majonezu domowego z aquafaby albo kupnego (np. GoVege w Biedronce, Kielecki Roślinny)
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: ¼ łyżeczki kurkumy
  • dla smakoszy: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy

Instrukcje

  • Umyte, ale nieobrane ziemniaki i marchewki gotujemy bez obierania (ok. 30 min). Wyławiamy z wody, studzimy przez 10 minut, obieramy cienko ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
  • W drobną kostkę kroimy też wędzone tofu, ogórki, jabłko, a pora siekamy. Groszek mrożony gotujemy przez 5 minut albo groszek z puszki odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod wodą (podobnie kukurydzę, jeśli jej używamy).
  • Wszystkie warzywa i tofu umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez, musztardę, pieprz i ew. kurkumę. Mieszamy porządnie. Sałatkę możemy opcjonalnie doprawić 2 łyżkami soku z cytryny oraz łyżką syropu klonowego/z agawy i znów porządnie wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach/na następny dzień!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close