udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z bobem i pomidorami

Mamy pełnię lata! Czyli najlepszą porę na kolorowe, soczyste, kipiące od witamin sałatki. Z tej okazji, oraz ponieważ bób wygląda do nas z każdego straganu, poleca się sałatka z bobem i pomidorami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

3-4 duże garście sałaty (może być gotowy miks sałat lub szpinak, u mnie posiekana ½ małej główki sałaty lodowej)
500-700g kg bobu świeżego (niełuskanego)
400-500g pomidorów (u mnie koktajlowe, miks żółtych i czerwonych)
2 papryki (u mnie żółte)
½ słoiczka suszonych pomidorów
2 garście pestek dyni (można pominąć, można zastąpić innymi pestkami lub orzechami)
Sos:
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny lub limonki (z około ½ owocu)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
1 ząbek czosnku (można pominąć)
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
W garnku zagotowujemy wodę na bób. Umyty, nieobrany bób wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz, gotujemy około 12 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2
Umyte warzywa kroimy: sałatę na mniejsze kawałki (jeśli nie jest już krojona), pomidorki w zależności od rozmiaru na połówki (koktajlowe), ćwiartki (niewielkie pomidory) lub więcej części (większe pomidory), paprykę w paski. Pomidorki suszone kroimy na mniejsze cząstki (połówka pomidora na 2-3 części).
3
Ostudzony bób łuskamy z łupinek.
4
Składniki sosu blendujemy lub mieszamy energicznie trzepaczką - jeśli mieszamy, to czosnek przepuśćmy wcześniej przez praskę lub pomińmy.
5
W misce układamy sałatę, wyłuskany bób, pomidory, pomidorki suszone, paprykę. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode