Jeśli tak jak ja natraficie w sklepie lub na bazarku na groszek cukrowy – nie bójcie się, że nie wiadomo co z nim zrobić, nie wahajcie się, tylko czym prędzej ładujcie do koszyka i lećcie do kuchni! Będzie zielono, pachnąco, aromatycznie, przepysznie.
Czas przygotowania
15 min
-
200-250g groszku cukrowego
-
½ cebuli lub 2 małe dymki od szczypiorku
-
2 łyżki oleju sezamowego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy/klonowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
¼ papryczki chilli (można zastąpić szczyptą płatków chilli lub ostrej papryki w proszku)
-
½ łyżeczki przyprawy curry (można zastąpić szczyptą kminu rzymskiego, słodkiej papryki i imbiru)
-
Sugerowane dodatki:
-
100g kaszy bulgur lub ryżu
-
Sos:
-
2 łyżki masła orzechowego
-
4 łyżki gorącej wody
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy/klonowego
-
szczypta ostrej papryki/płatków chilli lub odrobina sosu sriracha lub innego ostrego sosu
-
Jeśli chcesz skorzystać z mojej propozycji dodatków, zacznij od ugotowania kaszy ub ryżu, a następnie przygotuj sos orzeszkowy. Masło orzechowe, wodę, sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy i ostry sos mieszamy widelcem do połączenia składników lub blendujemy. Kiedy kasza/ryż się gotują, zajmujemy się groszkiem.
-
Groszek myjemy, cebulkę kroimy w cienkie piórka.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy cebulkę i smażymy 3 minuty.
-
Na patelnię dorzucamy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek cukrowy oraz sos sojowy, sok z cytryny, cukier/syrop. Dusimy 5-7 minut. Pod koniec dodajemy przyprawę curry i mieszamy.
-
Groszek podajemy z kaszą/ryżem w towarzystwie sosu z masła orzechowego, posypane pokrojonymi niedbale orzeszkami ziemnymi.