Sałatka z truskawkami i szparagami z dressingiem
Początek czerwca to taki uroczy czas, kiedy ciepłe i długie dni zapowiadają cudowne lato, a rozmowy toczą się wokół planów na weekendy i wakacje. Jarzyny natomiast żyją własnym życiem. Chylący się ku końcowi sezon na szparagi zazębia się z rozpoczynającym się sezonem na świeże truskawki. Ta sałatka powstała ku chwale sezonowych czerwcowych składników, prostoty i płaskiego brzucha. 🙂
Jeśli chcesz nadać więcej treści sałatce i bardziej się nią najeść – dorzuć ciecierzycę z jednej puszki lub garść migdałów lub płatków migdałowych. Lub tak jak ja – zjedz ją z pieczywem posmarowanym hummusem i polanym oliwą. Smacznego!
Składniki
- 1 opakowanie miksu sałat (około 120-150g) lub podobna ilość szpinaku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250g jędrnych truskawek
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 czubate łyżki musztardy zwykłej lub ziarnistej - może po 1 łyżce ziarnistej i zwykłej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Instrukcje
-
Szparagi opłukujemy pod wodą, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (zazwyczaj około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Pozostałe części szparagów kroimy na 3-4 części.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi, smażymy 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
-
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki.
-
Składniki dressingu, czyli miód, ocet balsamiczny i musztardę mieszamy w miseczce.
-
W miskach układamy sałatę/szpinak, na wierzch wykładamy podsmażone szparagi i pokrojone truskawki i polewamy dressingiem. Gotowe!