Sałatka z truskawkami i szparagami z dressingiem

Składniki

,

Kategorie specjalne

Początek czerwca to taki uroczy czas, kiedy ciepłe i długie dni zapowiadają cudowne lato, a rozmowy toczą się wokół planów na weekendy i wakacje. Jarzyny natomiast żyją własnym życiem. Chylący się ku końcowi sezon na szparagi zazębia się z rozpoczynającym się sezonem na świeże truskawki. Ta sałatka powstała ku chwale sezonowych czerwcowych składników, prostoty i płaskiego brzucha. 🙂

Jeśli chcesz nadać więcej treści sałatce i bardziej się nią najeść – dorzuć ciecierzycę z jednej puszki lub garść migdałów lub płatków migdałowych. Lub tak jak ja – zjedz ją z pieczywem posmarowanym hummusem i polanym oliwą. Smacznego!

Porcje 3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 opakowanie miksu sałat (około 120-150g) lub podobna ilość szpinaku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250g jędrnych truskawek
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 czubate łyżki musztardy zwykłej lub ziarnistej - może po 1 łyżce ziarnistej i zwykłej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

  • Szparagi opłukujemy pod wodą, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (zazwyczaj około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Pozostałe części szparagów kroimy na 3-4 części.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi, smażymy 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
  • Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki.
  • Składniki dressingu, czyli miód, ocet balsamiczny i musztardę mieszamy w miseczce.
  • W miskach układamy sałatę/szpinak, na wierzch wykładamy podsmażone szparagi i pokrojone truskawki i polewamy dressingiem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close