Letnia sałatka pomidorowa (z sosem z awokado)

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Szczyt lata to jedyny okres, kiedy jem surowe pomidory. Przez resztę roku to po prostu nie ma sensu. Zresztą zwierzę się Wam, że nie jestem fanem surowych pomidorów i nie jadam ich samych. Ale dojrzałe, mięsiste letnie pomidory w towarzystwie tak doborowym jak sos z awokado – to zupełnie co innego :).

Porcje 1-2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 2 garści sałaty (u mnie porwana sałata masłowa, może być lodowa, szpinak, rukola, mieszanka sałat)
  • 3 dojrzałe, letnie pomidory (u mnie 2 czerwone i 1 żółty)
  • opcjonalnie: świeża bazylia, pestki dyni, słonecznika lub orzechy włoskie
  • 5 lub więcej łyżek sosu z awokado
  • Sos z awokado:
  • 1 miękkie średniej wielkości awokado (moje ważyło ok. 280g)
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Awokado kroimy na pół, miąższ wydrążamy łyżką. Sok z cytryny wyciskamy. Czosnek obieramy i kroimy. Awokado, sok z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz blendujemy na gładki sos. Taki à la zielony majonez.

  • Sałatkę myjemy, rwiemy lub kroimy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. W miskach wykładamy sałatkę, pomidory i polewamy sosem z awokado. Opcjonalnie (żeby bardziej syciła) posypujemy orzechami włoskimi lub pestkami dyni/słonecznika. Dekorujemy bazylią. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close