Letnia sałatka pomidorowa (z sosem z awokado)
Szczyt lata to jedyny okres, kiedy jem surowe pomidory. Przez resztę roku to po prostu nie ma sensu. Zresztą zwierzę się Wam, że nie jestem fanem surowych pomidorów i nie jadam ich samych. Ale dojrzałe, mięsiste letnie pomidory w towarzystwie tak doborowym jak sos z awokado – to zupełnie co innego :).
Składniki
- 2 garści sałaty (u mnie porwana sałata masłowa, może być lodowa, szpinak, rukola, mieszanka sałat)
- 3 dojrzałe, letnie pomidory (u mnie 2 czerwone i 1 żółty)
- opcjonalnie: świeża bazylia, pestki dyni, słonecznika lub orzechy włoskie
- 5 lub więcej łyżek sosu z awokado
- Sos z awokado:
- 1 miękkie średniej wielkości awokado (moje ważyło ok. 280g)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Awokado kroimy na pół, miąższ wydrążamy łyżką. Sok z cytryny wyciskamy. Czosnek obieramy i kroimy. Awokado, sok z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz blendujemy na gładki sos. Taki à la zielony majonez.
-
Sałatkę myjemy, rwiemy lub kroimy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. W miskach wykładamy sałatkę, pomidory i polewamy sosem z awokado. Opcjonalnie (żeby bardziej syciła) posypujemy orzechami włoskimi lub pestkami dyni/słonecznika. Dekorujemy bazylią. Na zdrowie!