Brukselka z żurawiną i sosem musztardowym
Zaczął się sezon na brukselkę. Jeśli jeszcze nie wiecie, że brukselkę można przyrządzić tak, żeby była pyszna (nie: rozgotowana, bez koloru i bez smaku), ten przepis to zmieni.
Składniki
- 500g brukselki
- duża garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- po ¼ łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej/płatków chili, papryki wędzonej (jeśli nie masz, zastąp 1 łyżką sosu sojowego), czosnku w proszku
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżki syropu z agawy/klonowego (lub miodu)
- 1 łyżka oliwy
Instrukcje
-
Brukselkę myjemy, odkrawamy ciemniejsze listki i końcówki, kroimy na połówki lub ćwiartki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) trzy łyżki oleju. Wrzucamy brukselkę i smażymy około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
-
W międzyczasie mieszamy w małej miseczce lub filiżance składniki sosu: musztardę, sok z cytryny, syrop i oliwę do powstania gładkiego sosu.
-
Na patelnię dodajemy ocet balsamiczny i wszystkie przyprawy: paprykę w proszku słodką, ostrą (lub płatki chili) i wędzoną (lub sos sojowy), czosnek, sól, pieprz. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec dorzucamy żurawinę i mieszamy ją z brukselką.
-
Brukselkę z żurawiną podajemy polaną sosem musztardowym jako samodzielne danie (w towarzystwie chleba i pasty np. hummusu) lub jako dodatek.