Brukselka z żurawiną i sosem musztardowym

Składniki

,

Kategorie specjalne

Zaczął się sezon na brukselkę. Jeśli jeszcze nie wiecie, że brukselkę można przyrządzić tak, żeby była pyszna (nie: rozgotowana, bez koloru i bez smaku), ten przepis to zmieni.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 500g brukselki
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • po ¼ łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej/płatków chili, papryki wędzonej (jeśli nie masz, zastąp 1 łyżką sosu sojowego), czosnku w proszku
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżki syropu z agawy/klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcje

  • Brukselkę myjemy, odkrawamy ciemniejsze listki i końcówki, kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) trzy łyżki oleju. Wrzucamy brukselkę i smażymy około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
  • W międzyczasie mieszamy w małej miseczce lub filiżance składniki sosu: musztardę, sok z cytryny, syrop i oliwę do powstania gładkiego sosu.
  • Na patelnię dodajemy ocet balsamiczny i wszystkie przyprawy: paprykę w proszku słodką, ostrą (lub płatki chili) i wędzoną (lub sos sojowy), czosnek, sól, pieprz. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec dorzucamy żurawinę i mieszamy ją z brukselką.
  • Brukselkę z żurawiną podajemy polaną sosem musztardowym jako samodzielne danie (w towarzystwie chleba i pasty np. hummusu) lub jako dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close