Pieczone bataty z kimchi i awokado
Batatowe kanapki – połówki batata pieczone do miękkości, nadziane ostrym kimchi i kremowym awokado. Lista składników jest krótka, przepis prosty, a efekt bardzo fotogeniczny i „jak z restauracji”.
Z batatów może też zrobić pieczone frytki i dla równowagi polać je sosem tahini albo upiec w formie plastrów. Zrobić z nich słodko-ostre curry, albo ostry dip.
Składniki
- 2-3 duże bataty
- 1 średnie awokado, najlepiej miękkie
- 4 łyżki kimchi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ⅓ łyżeczki soli (lub nieco więcej)
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- do podania: garść posiekanego szczypiorku, łyżka sezamu, ew. łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki, ostry sos
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół).
-
Bataty myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieramy, ale odkrajamy zniszczone, zdrewniałe elementy skórki. Bataty przekrajamy wzdłuż. W środku polewamy delikatnie oliwą (około 1 łyżeczka na batata), po czym z powrotem zamykamy/składamy bataty. Bataty wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1h albo dłużej (duże bataty 1,5h), do momentu, kiedy środek będzie miękki.
-
Upieczone, miękkie w środku bataty wyjmujemy z piekarnika. Wnętrza batatów rozdrabniamy za pomocą widelca (nie naruszając skórek), aby w środku każdej połówki otrzymać batatową papkę.
-
Awokado kroimy na kawałki, kimchi siekamy drobniej, zwłaszcza jeśli ma większa kawałki kapusty. Rozdrobnione awokado i kimchi wykładamy na połówki batatów, możemy je podociskać widelcem i wymieszać nieco z batatową papką. Wierzch polewamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, sezamem (i ewentualnie czarnuszką) i posiekanym szczypiorkiem, można dodatkowo polać ostrym sosem. Serwujemy na ciepło albo na zimno.