Pieczone plastry batata z awokado

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1-1,2 kg batatów (3-5 batatów w zależności od wielkości)
  • 2 niewielkie awokado (ok. 400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½-⅔ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki chilli (można pominąć lub zastąpić słodką papryką)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sok z ⅓-½ cytryny
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka małych listków sałaty rzymskiej, garść rukoli lub roszponki
  • pestki z ¼-⅓ małego owocu granatu
  • garść świeżych listków kolendry lub posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Bataty myjemy i kroimy (bez obierania) na 1,5-2cm plastry. Bataty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez około 25-35 minut - do preferowanej miękkości

  • W międzyczasie awokado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Awokado wraz z dodatkiem czosnku startego na drobnych oczkach tarki lub przeciśniętego przez praskę, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i chilli rozgniatamy widelcem.
  • Cebulę kroimy na cienkie piórka. Podważamy skórkę z owocu granatu, odłamujemy kawałek owocu i wydłubujemy z niego pestki.
  • Na upieczone plastry batata wykładamy liście sałaty (można pominąć), nakładamy pastę z awokado, a wierzch posypujemy piórkami cebuli, listkami świeżej kolendry, pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem oraz pestkami granatu. Możesz wykończyć danie inaczej, po swojemu - zajrzyj do lodówki i szafek. Pozwól sobie na kreatywność, możesz użyć np. czarnuszki, kiełków, ziarnistej musztardy, ostrego sosu. Voila, danie gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close