udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone plastry batata z awokado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1-1,2 kg batatów (3-5 batatów w zależności od wielkości)
2 niewielkie awokado (ok. 400g)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½-⅔ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chilli (można pominąć lub zastąpić słodką papryką)
3-4 łyżki oliwy
sok z ⅓-½ cytryny
½ czerwonej cebuli
kilka małych listków sałaty rzymskiej, garść rukoli lub roszponki
pestki z ⅓ małego owocu granatu
garść świeżych listków kolendry lub siekanego szczypiorku

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
2
Bataty myjemy i kroimy (bez obierania) na 1,5-2cm plastry. Bataty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez około 25-35 minut - do preferowanej miękkości
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3
W międzyczasie awokado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Awokado wraz z dodatkiem czosnku startego na drobnych oczkach tarki lub przeciśniętego przez praskę, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i chilli rozgniatamy widelcem.
4
Cebulę kroimy na cienkie piórka. Podważamy skórkę z owocu granatu, odłamujemy kawałek owocu i wydłubujemy z niego pestki.
5
Na upieczone plastry batata wykładamy liście sałaty (można pominąć), nakładamy pastę z awokado, a wierzch posypujemy piórkami cebuli, listkami świeżej kolendry, pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem oraz pestkami granatu. Możesz wykończyć danie inaczej, po swojemu - zajrzyj do lodówki i szafek. Pozwól sobie na kreatywność, możesz użyć np. czarnuszki, kiełków, ziarnistej musztardy, ostrego sosu. Voila, danie gotowe, smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode