Kasza gryczana z burakiem

Mały przerywnik od przepisów dyniowych na rzecz buraczków. Potrzebujemy buraków upieczonych (warto je upiec przy okazji przeczenia innych rzeczy, np. dyni na puree) lub gotowanych. Gotowane buraki można kupić w sklepach w opakowaniu po 500g – śmiało, takie też się nadadzą.
Połączenie kaszy gryczanej z burakiem i grochem jest na wskroś polskie, a przy tym tworzy dobrze zbilansowany roślinny posiłek. A całość jak zawsze na Warzywizm.pl – dobrze doprawiona!
Składniki
- 100g kaszy gryczanej
- 80g grochu łuskanego (ok. ⅙ opakowania 500g) albo czerwonej soczewicy lub 1 kostka tofu
- 2 średnie buraki uprzednio upieczone lub ugotowane (250-300g buraków, można użyć kupnych gotowanych buraków)
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżka masła orzechowego lub 2 łyżki wegańskiej śmietany lub mleczka kokosowego (można pominąć)
- po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, ziół prowansalskich (lub tymianku)
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki w proszku
- ¼-⅓ natki pietruszki do podania (albo świeża kolendra)
Instrukcje
-
Jeśli mamy surowe buraki - pieczemy je przez około 1h w temperaturze 180*C (najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku) albo gotujemy przez około 40 minut. W sklepach można kupić gotowane buraki, można ich użyć.
-
Groch gotujemy przez około 30 minut, uważając, by nie rozgotować go pod koniec gotowania. Można użyć kostki tofu (polecam zwłaszcza wędzone) pokrojonego w kosteczkę.
-
Kaszę gryczaną gotujemy przez około 15 minut.
-
Cebulę kroimy na kosteczkę. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy 1 minutę. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy buraka i smażymy 2 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i wszystkie sypkie przyprawy, smażymy 1 minutę.
-
Na patelnię dorzucamy ugotowany groch (albo pokrojone tofu) mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła orzechowego i dolewamy ¼ szklanki wody, mieszamy porządnie do połączenia się składników. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
-
Danie podajemy z posiekaną (wcześniej dobrze opłukaną) natką pietruszki. Smacznego!