Kasza gryczana z burakiem

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Mały przerywnik od przepisów dyniowych na rzecz buraczków. Potrzebujemy buraków upieczonych (warto je upiec przy okazji przeczenia innych rzeczy, np. dyni na puree) lub gotowanych. Gotowane buraki można kupić w sklepach w opakowaniu po 500g – śmiało, takie też się nadadzą.

Połączenie kaszy gryczanej z burakiem i grochem jest na wskroś polskie, a przy tym tworzy dobrze zbilansowany roślinny posiłek. A całość jak zawsze na Warzywizm.pl – dobrze doprawiona!

Porcje 2
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej
  • 80g grochu łuskanego (ok. ⅙ opakowania 500g) albo czerwonej soczewicy lub 1 kostka tofu
  • 2 średnie buraki uprzednio upieczone lub ugotowane (250-300g buraków, można użyć kupnych gotowanych buraków)
  • ½ cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego lub 2 łyżki wegańskiej śmietany lub mleczka kokosowego (można pominąć)
  • po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, ziół prowansalskich (lub tymianku)
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki w proszku
  • ¼-⅓ natki pietruszki do podania (albo świeża kolendra)

Instrukcje

  • Jeśli mamy surowe buraki - pieczemy je przez około 1h w temperaturze 180*C (najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku) albo gotujemy przez około 40 minut. W sklepach można kupić gotowane buraki, można ich użyć.
  • Groch gotujemy przez około 30 minut, uważając, by nie rozgotować go pod koniec gotowania. Można użyć kostki tofu (polecam zwłaszcza wędzone) pokrojonego w kosteczkę.
  • Kaszę gryczaną gotujemy przez około 15 minut.
  • Cebulę kroimy na kosteczkę. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy 1 minutę. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy buraka i smażymy 2 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i wszystkie sypkie przyprawy, smażymy 1 minutę.
  • Na patelnię dorzucamy ugotowany groch (albo pokrojone tofu) mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła orzechowego i dolewamy ¼ szklanki wody, mieszamy porządnie do połączenia się składników. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
  • Danie podajemy z posiekaną (wcześniej dobrze opłukaną) natką pietruszki. Smacznego!

    Kasza gryczana z burakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close