Stir-fry to mój ratunek, kiedy chcę zrobić coś na szybko, wykorzystać naręcze warzyw i mieć pewność, że będzie smacznie. Wystarczy kilka składników, które można długo przechowywać i przydadzą się do wielu innych przepisów: imbir, czosnek, sos sojowy, ocet, syrop z agawy lub klonowy. Warzywa mogą być naprawdę różne, a najciekawsze połączenia powstają podczas eksperymentów. Stir-fry możecie podać z makaronem (ryżowym, sojowym, pszennym), ryżem, a nawet z kaszą.
Czas przygotowania
15 min
-
1 opakowanie/200g makaronu (u mnie ryżowy) lub 1 szklanka/200g dowolnego ryżu
-
1 niewielka cukinia (200-250g)
-
¾-1 pęczek rzodkiewki (200-250g)
-
1 większa marchewka lub 2-3 małe (200-250g)
-
1 czerwona cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2cm kawałek imbiru (lub większy, jeśli lubisz imbir)
-
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju do smażenia (dodatkowej głębi smaku doda sezamowy, chociaż ja go nie użyłam)
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego lub soku z cytryny
-
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub cukru trzcinowego
-
¼-½ łyżeczka chilli w proszku lub płatków chilli
-
do podania: 2-3 łyżki masła orzechowego, 1-2 łyżki sezamu, szczypiorek, orzeszki ziemne lub nerkowce
-
Makaron lub ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron ryżowy gotowałam 4 minuty, po czym odsączyłam z wody i przelałam chłodną wodą z kranu.
-
Warzywa myjemy i kroimy: cebulę w pióra, marchewkę w bardzo cienkie słupki, cukinię w talarki lub słupki, rzodkiewki na ćwiartki lub ósemki. Czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce.
-
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) i dodajemy marchewkę i cebulę, smażymy 2 minuty.
-
Dodajemy cukinię i rzodkiewki i smażymy 2-3 minuty.
-
Dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i czosnek, mieszamy.
-
Dodajemy sos sojowy, syrop z agawy (lub klonowy lub cukier), ocet ryżowy (lub jabłkowy lub sok z cytryny) i chilli w proszku (lub płatki chilli), mieszamy. Całkowity czas smażenia warzyw nie powinien być dłuższy niż 7-8 minut, po tym czasie zdejmujemy woka lub patelnię z gazu.
-
Makaron możemy wymieszać z warzywami w woku/na patelni albo ich nie mieszać i na dno misek wyłożyć makaron, a na wierzch warzywa stir-fry. Danie wykańczamy wybranymi dodatkami: masłem orzechowym, sezamem, orzeszkami, szczypiorkiem.