Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry
Przepyszne danie w ciepłych barwach – przyprawione po azjatycku, kremowe i świeże zarazem. Zbilansowane i dobre dla brzuszka! Świetnie smakuje podane z ryżem i świeżą zieleniną.
Składniki
- 80-100g ryżu
- 1 kostka tofu (180-200g, u mnie z bazylią, dobre będzie też naturalne)
- 1 czerwona papryka
- 200g pomidorków cherry
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ⅓ szklanki wody
- do podania: świeża kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Tofu kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut. Wsypujemy tofu i smażymy 4 minuty, do zarumienienia tofu.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek, wsypujemy curry. Smażymy 30 sekund, po czym mieszamy zawartością patelni. Na patelnię wrzucamy pomidorki cherry, smażymy 2 minuty.
-
Wlewamy sos sojowy, syrop, sok z cytryny. Dodajemy masło orzechowe i wlewamy wodę. Mieszamy do uzyskania sos, zmniejszamy moc palnika i dusimy 2 minuty.
-
Do misek wsypujemy ugotowany ryż, nakładamy sos, z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!
-
Smacznego i na zdrowie!