Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

Kategorie specjalne

Przepyszne danie w ciepłych barwach – przyprawione po azjatycku, kremowe i świeże zarazem. Zbilansowane i dobre dla brzuszka! Świetnie smakuje podane z ryżem i świeżą zieleniną.

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 80-100g ryżu
  • 1 kostka tofu (180-200g, u mnie z bazylią, dobre będzie też naturalne)
  • 1 czerwona papryka
  • 200g pomidorków cherry
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ⅓ szklanki wody
  • do podania: świeża kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Tofu kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut. Wsypujemy tofu i smażymy 4 minuty, do zarumienienia tofu.

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

  • Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek, wsypujemy curry. Smażymy 30 sekund, po czym mieszamy zawartością patelni. Na patelnię wrzucamy pomidorki cherry, smażymy 2 minuty.

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

  • Wlewamy sos sojowy, syrop, sok z cytryny. Dodajemy masło orzechowe i wlewamy wodę. Mieszamy do uzyskania sos, zmniejszamy moc palnika i dusimy 2 minuty.

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

  • Do misek wsypujemy ugotowany ryż, nakładamy sos, z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

  • Smacznego i na zdrowie!

    Walentynkowe tofu z papryką i pomidorkami cherry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close