Podrasowany ryż z marchewką i groszkiem

Kategorie specjalne

Porcje 4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 30-40g suszonych grzybów shiitake lub miks shiitake i mun albo 150-200g świeżych grzybów shiitake lub boczniaka
  • 200g ryżu
  • 2 kostki tofu (naturalne lub wędzone)
  • 2 marchewki (250-380g)
  • 400-450g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ¾ kciuka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej/przyprawy 5 smaków
  • 5 łyżek oleju do smażenia (np. rzepakowy)
  • opcjonalnie: po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu caynne, pieprzu czarnego, słodkiej papryki, oraz 2 łyżki oleju sezamowego
  • do podania: ½ pęczka szczypiorku, sriracha

Instrukcje

  • Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą na ok. 2h przed gotowaniem, aby namokły. Jeśli używasz świeżych grzybów - umyj je, osusz, pokrój na kawałki, a następnie obsmaż na 1 łyżce oleju do zarumienienia. Odłóż do miski i dodaj na patelnię zgodnie z poniższym przepisem.

    Podrasowany ryż z marchewką i groszkiem

  • Przygotowujemy składniki. Marchewkę kroimy w malutką kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w małą kosteczkę. Namoczone grzyby siekamy na małe kawałki.
  • Ryż gotujemy według instrukcji, ja biały ryż długoziarnisty gotowałam około 13 minut na niewielkiej mocy palnika z uchyloną pokrywką.
  • Na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę, a po chwili cebulę. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Na patelnię dorzucamy mrożony groszek i wlewamy ½ szklanki wody. Dusimy warzywa przez około 7 minut, do odparowania wody i zmięknięcia groszku.

    Podrasowany ryż z marchewką i groszkiem

  • Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Na środek wlewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy kilka sekund, po czym wsypujemy tofu. Smażymy 2-3 minuty.
  • Na tofu wsypujemy przyprawę chińską (występuje też pod nazwą przyprawa “pięciu smaków”), mieszamy. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy. Wsypujemy namoczone grzyby, mieszamy z warzywami i tofu i smażymy całość 2-3 minuty.

    Podrasowany ryż z marchewką i groszkiem

  • Na patelnię dodajemy ugotowany ryż. Jeśli lubisz bardziej aromatyczne potrawy, polecam dodać jeszcze po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu cayenne, pieprzu czarnego i słodkiej papryki oraz 2 łyżki oleju sezamowego, i ponownie przemieszać.
  • Ryż możesz zaserwować w misce lub na talerzu. Możesz zrobić też “kopiec” z ryżu: okrągłą miseczkę wypełnij gęsto ryżem z warzywami, przyklep i wyrównaj od góry. Na misce połóż talerz (wnętrzem do dołu), a następnie przyciskając talerz do miski odwróć oba naczynia tak, by miska była wnętrzem do dołu. Odkryj delikatnie miskę, wypełniający ją ryż powinien uformować się na kształt kopca. Polecam posypać go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i polać srirachą. Smacznego!

    Podrasowany ryż z marchewką i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close