-
Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą na ok. 2h przed gotowaniem, aby namokły. Jeśli używasz świeżych grzybów - umyj je, osusz, pokrój na kawałki, a następnie obsmaż na 1 łyżce oleju do zarumienienia. Odłóż do miski i dodaj na patelnię zgodnie z poniższym przepisem.
-
Przygotowujemy składniki. Marchewkę kroimy w malutką kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w małą kosteczkę. Namoczone grzyby siekamy na małe kawałki.
-
Ryż gotujemy według instrukcji, ja biały ryż długoziarnisty gotowałam około 13 minut na niewielkiej mocy palnika z uchyloną pokrywką.
-
Na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę, a po chwili cebulę. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dorzucamy mrożony groszek i wlewamy ½ szklanki wody. Dusimy warzywa przez około 7 minut, do odparowania wody i zmięknięcia groszku.
-
Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Na środek wlewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy kilka sekund, po czym wsypujemy tofu. Smażymy 2-3 minuty.
-
Na tofu wsypujemy przyprawę chińską (występuje też pod nazwą przyprawa “pięciu smaków”), mieszamy. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy. Wsypujemy namoczone grzyby, mieszamy z warzywami i tofu i smażymy całość 2-3 minuty.
-
Na patelnię dodajemy ugotowany ryż. Jeśli lubisz bardziej aromatyczne potrawy, polecam dodać jeszcze po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu cayenne, pieprzu czarnego i słodkiej papryki oraz 2 łyżki oleju sezamowego, i ponownie przemieszać.
-
Ryż możesz zaserwować w misce lub na talerzu. Możesz zrobić też “kopiec” z ryżu: okrągłą miseczkę wypełnij gęsto ryżem z warzywami, przyklep i wyrównaj od góry. Na misce połóż talerz (wnętrzem do dołu), a następnie przyciskając talerz do miski odwróć oba naczynia tak, by miska była wnętrzem do dołu. Odkryj delikatnie miskę, wypełniający ją ryż powinien uformować się na kształt kopca. Polecam posypać go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i polać srirachą. Smacznego!