Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

Suszone pomidorki potrafią ozłocić danie. Ich głęboki, umamiczny smak gra pierwsze skrzypce.

Tak jest w przypadku tego przepisu – pomidorki zblendowane z mleczkiem kokosowym tworzą boski sos. Zanurzamy w nim warzywa i tofu, polewamy kaszę bulgur i otrzymujemy coś absolutnie pysznego. Zapraszam na przepis!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g bulguru
  • 1 główka brokuła
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 kostki tofu (2x180g) lub 400g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) lub podobna ilość śmietanki roślinnej (np. sojowa, owsiana, kokosowa) lub ew. mleka sojowego
  • ½-¾ słoiczka suszonych pomidrów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • po ¾ łyżeczki: słodkiej papryki, oregano, bazylii
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: szczypiorek lub bazylia lub inna ulubiona zielenina

Instrukcje

  • Kaszę bulgur gotujemy (około 18-20 minut na niewielkiej mocy palnika).
  • Brokuła myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia, wrzucamy brokuła. Smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli wolisz bardziej miękkiego brokuła, dodaj na patelnię ⅓ szklanki wody).

  • W międzyczasie przygotowujemy sos: mleczko kokosowe lub śmietankę roślinną wlewamy do naczynia do blendowania (lub wyższego garnka), wrzucamy odsączone z zalewy suszone pomidorki (kilka możesz zostawić do dekoracji), czosnek i przyprawy. Blendujemy na gładki sos.

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

  • Tofu kroimy w kostkę. Tofu wrzucamy na patelnię i smażymy 4 minuty, do zezłocenia. Jeśli używasz ciecierzycy zamiast tofu, wystarczy ją podsmażyć 1-2 minuty.

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

  • Na patelnię dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy.

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

  • Na patelnię wlewamy sos z suszonymi pomidorkami. Zagotowujemy lekko, gotujemy 3 minuty, po czym odstawiamy z palnika.

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

  • Kaszę bulgur przekładamy do misek, na wierzchu polewamy ją sosem z brokułami, kukurydzą i tofu. Danie polecam podać z kilkoma malutkimi kawałkami posiekanych suszonych pomidorków oraz ze świeżą zieleniną - u mnie posiekany szczypiorek.

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

  • Smacznego i na zdrowie!

    Boski sos z suszonymi pomidorkami: z brokułem i kukurydzą

Komentarze:

  1. Bardzo smaczny obiad, szybki i pożywny, Najadło się 5 osób. Dziękuję za pomysł.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Bardzo mi miło, że Wam smakowało! Pozdrawiam cieplutko :).

  2. 5 i 6 punkt sa prawie takie same

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Dziękuję za uważne czytanie i wyłapanie błędu! Już go poprawiam :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close