Kalafior z tofu w sosie gochujang
Kalafior i tofu w ostrym, głębokim sosie na bazie fermentowanej pasty gochujang. Gratka dla fanów kuchni koreańskiej w wegańskiej odsłonie.
Składniki
- ½ główki małego kalafiora (500g)
- 1 kostka tofu (180-200g)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu gochujang (mniejsza ilość dla osób o delikatniejszym podniebieniu)
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (jeśli nie masz keczupu i koncentratu, możesz użyć 2 łyżek jednego z nich)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
- ⅓ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli lub 3 łyżki sosu sojowego
- 80-100g ryżu
- ¼ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka sezamu
- 3 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Kalafiora myjemy i rwiemy na małe różyczki - kalafior będzie się mniej kruszył, jeśli będziesz odrywać różyczki zamiast je odcinać nożem. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kalafiora na 5 minut, po czym odcedzamy.
-
Tofu kroimy w kostkę Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Ryż gotujemy (biały ok. 11 minut).
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy tofu, smażymy 4 minuty na rumiano. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy kalafiora, smażymy 5 minut do zarumienienia. Kalafiora i tofu przesypujemy do miski.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund. Na patelnię dodajemy pastę gochujang, keczup, koncentrat pomidorowy, cukier, sól/sos sojowy, ocet ryżowy - mieszamy.
-
Na patelnię dolewamy ⅓ szklanki wody, mieszamy. Zagotowujemy lekko sos, jeśli jest rzadki - gotujemy 2 minuty do zagęszczenia. Do sosu wrzucamy kalafiora i tofu i mieszamy.
-
Kalafiora i tofu w sosie gochujang podajemy z ryżem. Danie polecam posypać sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!