Kalafior z tofu w sosie gochujang

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Kalafior i tofu w ostrym, głębokim sosie na bazie fermentowanej pasty gochujang. Gratka dla fanów kuchni koreańskiej w wegańskiej odsłonie.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • ½ główki małego kalafiora (500g)
  • 1 kostka tofu (180-200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu gochujang (mniejsza ilość dla osób o delikatniejszym podniebieniu)
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (jeśli nie masz keczupu i koncentratu, możesz użyć 2 łyżek jednego z nich)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli lub 3 łyżki sosu sojowego
  • 80-100g ryżu
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Kalafiora myjemy i rwiemy na małe różyczki - kalafior będzie się mniej kruszył, jeśli będziesz odrywać różyczki zamiast je odcinać nożem. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kalafiora na 5 minut, po czym odcedzamy.

    Kalafior z tofu w sosie gochujang

  • Tofu kroimy w kostkę Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Ryż gotujemy (biały ok. 11 minut).
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy tofu, smażymy 4 minuty na rumiano. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy kalafiora, smażymy 5 minut do zarumienienia. Kalafiora i tofu przesypujemy do miski.

    Kalafior z tofu w sosie gochujang

  • Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund. Na patelnię dodajemy pastę gochujang, keczup, koncentrat pomidorowy, cukier, sól/sos sojowy, ocet ryżowy - mieszamy.
  • Na patelnię dolewamy ⅓ szklanki wody, mieszamy. Zagotowujemy lekko sos, jeśli jest rzadki - gotujemy 2 minuty do zagęszczenia. Do sosu wrzucamy kalafiora i tofu i mieszamy.

    Kalafior z tofu w sosie gochujang

  • Kalafiora i tofu w sosie gochujang podajemy z ryżem. Danie polecam posypać sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!

    Kalafior z tofu w sosie gochujang

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close