Gulasz z dynią i pieczarkami

Kategorie specjalne

Wegański jesienny gulasz z dynią, pieczarkami i soczewicą. Sos tworzy mleczko kokosowe, choć można w zamian użyć też passaty pomidorowej.

Gulasz proponuję podać z ziemniaczkami, choć świetnie sprawdzi się też kasza lub chleb.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • ok. 500g dyni (u mnie muscat, może być też hokkaido albo piżmowa)
  • 400-500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400ml mleczka kokosowego (1 duża puszka) albo passaty pomidorowej/pomidorów z puszki
  • ½ słoika suszonych pomidorków w zalewie
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, przyprawy curry
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), gałki muszkatołowej (lub daj więcej przyprawy curry), wędzonej papryki
  • po ⅓ łyżeczki: cynamonu, ostrej papryki w proszku (obie można pominąć)
  • 3 łyżki sosu sojowego albo 2 łyżki pasty miso
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 125g soczewicy czerwonej (może być zielona, albo groch albo inne strączki)
  • do podania: 200g kaszy albo 1kg ziemniaków

Instrukcje

  • Czerwoną soczewicę gotujemy około 12 minut, uważając, by się nie rozgotowała.
  • Gotujemy ziemniaki lub kaszę - w zależności od tego, z czym podajemy gulasz.
  • Pieczarki myjemy szybko (żeby nie nasiąknęły wodą), kroimy w ćwiartki. Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i nie mieszamy, tylko pozwalamy im się zarumienić przez 2 minuty. Po tym czasie mieszamy pieczarki i znów zostawiamy do zarumienienia przez kolejne 2 minuty. Podsmażone pieczarki przesypujemy do miski.
  • Cebulę siekamy drobno, czosnek siekamy, a dynię obieramy ze skórki (jeśli masz dynię hokkaido - nie obieraj jej, skórka jest jadalna) i kroimy na małe kawałki. W tym przepisie ja dynię smażę, ale jeśli masz kawałek upieczonej dyni, możesz go śmiało użyć, pokrój go na kawałki, i pomiń krok smażenia dyni. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i podsmażamy 1 minutę. Dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i dynię. Smażymy mieszając przez jakiś czas przez około 12 minut, do momentu, kiedy dynia zacznie się robić miękka.
  • Na patelnię wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy suszone pomidorki wyłowione z oleju i pokrojone na mniejsze kawałki. Wlewamy mleczko kokosowe lub passatę pomidorową, lekko zagotowujemy, po czym wrzucamy podsmażone wcześniej pieczarki, mieszamy. Dodajemy ugotowaną soczewicę (lub inne strączki), mieszamy. Dolewamy sos sojowy i mieszamy.
  • Gulasz podałam z gotowanymi ziemniaczkami, ale można podać je z kaszą albo z pieczywem. Smacznego!

    Gulasz z dynią i pieczarkami

Komentarze:

  1. Hej, no mamy i kolejny doskonały przepis i przepyszne danko 😊 Korzystam często z Twoich przepisów, wszystko smakowite i jakby skrojone pod moje smaki. Pozdrawiam i dziękuję! PS. A pasztet sojowy to petarda 😋

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Hej Aga! Dzięki za komentarz, bardzo miło mi to słyszeć, cieszę się kiedy moje przepisy się przydają :). A pasztet sojowy wielbię, szkoda że jest czasochłonny, ale wynagradza smakiem i wartościami odżywczymi ;). Pozdrawiam! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close