Tortilla z figą
Pomysł na szybki jesienny posiłek – wytrawna tortilla nadziana między innymi figami. Ciekawe połączenie smaków wyrazistych i słodkawych.
Składniki
- 4 tortille (polecam pełnoziarniste, wegańskie)
- 1 kostka tofu wędzonego albo pasta z wędzonego tofu
- 4 świeże figi
- 4 średnie garści rukoli
- ½ czerwonej cebuli (można pominąć)
- 4 łyżki musztardy (warto użyć dijon), hummusu lub majonezu
- sos balsamiczny do polania
- opcjonalnie: 4 łyżki dżemu figowego
Instrukcje
-
Rukolę myjemy, figi myjemy i kroimy na plasterki, cebulę kroimy na cienkie krążki, tofu kroimy na plasterki. W ułożonej płasko tortilli robimy nacięcie - od środka do zewnątrz.
-
Tortillę na połowie smarujemy musztardą. Na musztardę kładziemy plasterki tofu. Na połowie tortilli kładziemy rukolę i na wierzch kładziemy plasterki figi, polewamy sosem balsamicznym. Można na ćwiartce tortilli rozsmarować dodatkowo dżem figowy, doda on figowego, słodkiego posmaku. Tortillę składamy w trójkąt zaczynając od nacięcia w dowolnym kierunku.