Tortilla z figą

Kategorie specjalne

Pomysł na szybki jesienny posiłek – wytrawna tortilla nadziana między innymi figami. Ciekawe połączenie smaków wyrazistych i słodkawych.

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 4 tortille (polecam pełnoziarniste, wegańskie)
  • 1 kostka tofu wędzonego albo pasta z wędzonego tofu
  • 4 świeże figi
  • 4 średnie garści rukoli
  • ½ czerwonej cebuli (można pominąć)
  • 4 łyżki musztardy (warto użyć dijon), hummusu lub majonezu
  • sos balsamiczny do polania
  • opcjonalnie: 4 łyżki dżemu figowego

Instrukcje

  • Rukolę myjemy, figi myjemy i kroimy na plasterki, cebulę kroimy na cienkie krążki, tofu kroimy na plasterki. W ułożonej płasko tortilli robimy nacięcie - od środka do zewnątrz.

    Tortilla z figą

  • Tortillę na połowie smarujemy musztardą. Na musztardę kładziemy plasterki tofu. Na połowie tortilli kładziemy rukolę i na wierzch kładziemy plasterki figi, polewamy sosem balsamicznym. Można na ćwiartce tortilli rozsmarować dodatkowo dżem figowy, doda on figowego, słodkiego posmaku. Tortillę składamy w trójkąt zaczynając od nacięcia w dowolnym kierunku.

    Tortilla z figą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close