Tofu w płatkach kukurydzianych

Kategorie specjalne

Jeśli lubisz , kiedy chrupie – ten przepis jest dla Ciebie! Z jego pomocą przemienisz tofu w ciekawy białkowy dodatek do obiadu.

Porcje 4
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (u mnie bez cukru, ale mogą być z cukrem)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • ⅓-⅖ szklanki mleka roślinnego (np. sojowego) lub ew. wody z dodatkiem 1 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, czosnku w proszku, ziół prowansalskich
  • ¾ łyżeczki soli

Instrukcje

  • Każdą z kostek tofu przekrawamy tak, by utworzyć płaskie “tofu-kotlety”. Kawałki tofu osuszamy z zalewy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej kuchennej szmatki z każdej strony.
  • W misce o płaskim dnie rozrabiamy mąkę z mlekiem roślinnym (jeśli zamiast mleka używasz wody - dodaj 1 łyżkę oleju), ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki wędzonej papryki na gładkie ciasto bez grudek.

    Tofu w płatkach kukurydzianych

  • Płatki kukurydziane kruszymy drobno. Ja zrobiłam to za pomocą plastikowej kuchennej torebki strunowej, do której wsypałam płatki kukurydziane wraz z przyprawami (resztką soli, ½ łyżeczki wędzonej papryki i po 1 łyżeczce czosnku i ziół). Płatki w torebce ściskałam w rękach, rozgniatając płatki aż do momentu, kiedy pokruszyły się na małe kawałki. Płatki kukurydziane można też alternatywnie pokruszyć krótko blendując je w blenderze kielichowym. Pokruszone płatki wsypujemy do miski/talerza o płaskim dnie.
  • Każdy z płatów tofu zanurzamy z obu stron najpierw w mokrym cieście z mąki i mleka, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych, dociskamy.

    Tofu w płatkach kukurydzianych

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 4 łyżki oleju, kładziemy tofu w panierce. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
  • Tofu w kukurydzianej panierce proponuję podawać z ziemniaczkami i surówką/warzywami. Można go też użyć do nadziania wegańskiego burgera. Smacznego!

    Tofu w płatkach kukurydzianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close