Tofu w płatkach kukurydzianych

Jeśli lubisz , kiedy chrupie – ten przepis jest dla Ciebie! Z jego pomocą przemienisz tofu w ciekawy białkowy dodatek do obiadu.
Składniki
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (u mnie bez cukru, ale mogą być z cukrem)
- 4 łyżki mąki pszennej
- ⅓-⅖ szklanki mleka roślinnego (np. sojowego) lub ew. wody z dodatkiem 1 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, czosnku w proszku, ziół prowansalskich
- ¾ łyżeczki soli
Instrukcje
-
Każdą z kostek tofu przekrawamy tak, by utworzyć płaskie “tofu-kotlety”. Kawałki tofu osuszamy z zalewy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej kuchennej szmatki z każdej strony.
-
W misce o płaskim dnie rozrabiamy mąkę z mlekiem roślinnym (jeśli zamiast mleka używasz wody - dodaj 1 łyżkę oleju), ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki wędzonej papryki na gładkie ciasto bez grudek.
-
Płatki kukurydziane kruszymy drobno. Ja zrobiłam to za pomocą plastikowej kuchennej torebki strunowej, do której wsypałam płatki kukurydziane wraz z przyprawami (resztką soli, ½ łyżeczki wędzonej papryki i po 1 łyżeczce czosnku i ziół). Płatki w torebce ściskałam w rękach, rozgniatając płatki aż do momentu, kiedy pokruszyły się na małe kawałki. Płatki kukurydziane można też alternatywnie pokruszyć krótko blendując je w blenderze kielichowym. Pokruszone płatki wsypujemy do miski/talerza o płaskim dnie.
-
Każdy z płatów tofu zanurzamy z obu stron najpierw w mokrym cieście z mąki i mleka, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych, dociskamy.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 4 łyżki oleju, kładziemy tofu w panierce. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
-
Tofu w kukurydzianej panierce proponuję podawać z ziemniaczkami i surówką/warzywami. Można go też użyć do nadziania wegańskiego burgera. Smacznego!