Zapiekanka dynia-tofu

Składniki

,

Kategorie specjalne

Pieczona dynia, zanurzona w wegańskiej masie à la jajecznej, zwieńczona plastrami wędzonego tofu. Niebo w gębie!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 1kg dyni hokkaido (1 mała dynia)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 1 kostka tofu wędzonego (180g)
  • 200ml mleka roślinnego lub śmietanki roślinnej
  • sok z ⅓-½ cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • do masy po ½ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu, szałwii (lub majeranku lub oregani), kolendry mielonej
  • do dyni po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki
  • do posypania zapiekanki ½ łyżeczki: wędzonej papryki, soli, cukru, ew. ostrej papryki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • do posmarowania blaszki: ddrobina wegańskiego masła albo oleju + 2 łyżki bułki tartej

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynię myjemy i bez obierania (dynia hokkaido ma jadalną skórkę) kroimy na półksiężyce.

    Zapiekanka dynia-tofu

  • Blaszkę smarujemy odrobiną oleju, rozkładamy dynię i posypujemy słodką papryką i solą. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę do zapiekanki: do naczynia do blendowania wrzucamy tofu naturalne, czosnek, płatki drożdżowe, wlewamy mleko/śmietankę, oliwę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy.

    Zapiekanka dynia-tofu

  • Blendujemy na gładką masę.

    Zapiekanka dynia-tofu

  • Naczynie do zapiekanka smarujemy odrobiną margaryny/wegańskiego masła (można polać delikatnie olejem) i posypujemy bułką tartą. W naczyniu rozkładamy połowę upieczonej dyni, polewamy połową masy. Na masę rozkładamy pozostałe kawałki upieczonej dyni, znów polewamy masą. Na wierzchu kładziemy plastry wędzonego tofu, wciskamy lekko w masę i posypujemy przyprawami.

    Zapiekanka dynia-tofu

  • Naczynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy 55 minut. Odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy i podajemy. Zapiekankę można podać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z sałatką/surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

    Zapiekanka dynia-tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close