Zapiekanka dynia-tofu

Pieczona dynia, zanurzona w wegańskiej masie à la jajecznej, zwieńczona plastrami wędzonego tofu. Niebo w gębie!
Składniki
- 1kg dyni hokkaido (1 mała dynia)
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 1 kostka tofu wędzonego (180g)
- 200ml mleka roślinnego lub śmietanki roślinnej
- sok z ⅓-½ cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- do masy po ½ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu, szałwii (lub majeranku lub oregani), kolendry mielonej
- do dyni po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki
- do posypania zapiekanki ½ łyżeczki: wędzonej papryki, soli, cukru, ew. ostrej papryki
- 3-4 łyżki oliwy
- do posmarowania blaszki: ddrobina wegańskiego masła albo oleju + 2 łyżki bułki tartej
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynię myjemy i bez obierania (dynia hokkaido ma jadalną skórkę) kroimy na półksiężyce.
-
Blaszkę smarujemy odrobiną oleju, rozkładamy dynię i posypujemy słodką papryką i solą. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy masę do zapiekanki: do naczynia do blendowania wrzucamy tofu naturalne, czosnek, płatki drożdżowe, wlewamy mleko/śmietankę, oliwę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy.
-
Blendujemy na gładką masę.
-
Naczynie do zapiekanka smarujemy odrobiną margaryny/wegańskiego masła (można polać delikatnie olejem) i posypujemy bułką tartą. W naczyniu rozkładamy połowę upieczonej dyni, polewamy połową masy. Na masę rozkładamy pozostałe kawałki upieczonej dyni, znów polewamy masą. Na wierzchu kładziemy plastry wędzonego tofu, wciskamy lekko w masę i posypujemy przyprawami.
-
Naczynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy 55 minut. Odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy i podajemy. Zapiekankę można podać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z sałatką/surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!