Stir fry z groszkiem cukrowym, brokułem i papryką

Kategorie specjalne

Czy jest sens coś pisać na temat tego dania, czy wystarczy popatrzeć i człowiekowi się chce jeść? 🙂

Porcje 4-5
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 200g ryżu
  • 300g groszku cukrowego
  • 1 brokuł (500g)
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 cebula lub ⅓ pora (u mnie por)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ -1 świeża ostra papryczka lub ½-1 płaska łyżeczka chili w płatkach lub ostrej papryki w proszku (u mnie 1 świeża papryczka)
  • 1 czubata łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub ew. cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • opcjonalnie do podania: 4-5 łyżeczek masła orzechowego, 4-5 łyżeczek sezamu białego lub czarnego, szczypiorek lub świeża kolendra (żaden z dodatków nie jest konieczny)

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Wszystkie warzywa myjemy. Brokuła kroimy na różyczki, a potem na mniejsze kawałki. Paprykę w paski, a potem na pół. Cebulę w drobną kostkę lub pora w krążki.
  • W dużym woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy wszystkie warzywa (tak, wszystkie naraz!). Smażymy na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) przez 7 minut, mieszając co jakiś czas.

  • W międzyczasie imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki, a jeśli używamy świeżej ostrej papryczki - kroimy ją w plasterki lub na mniejsze kawałki.
  • Ze środka woka/patelni odgarniamy warzywa na boki, robiąc miejsce. Wlewamy dodatkową łyżkę oleju i wsypujemy na nią starte imbir, czosnek i pokrojoną ostrą papryczkę (lub płatki chili/ostrą paprykę w proszku) i wsypujemy czubatą łyżeczkę przyprawy curry. Po chwili mieszamy całą zawartością patelni.
  • Na patelnię dodajemy sos sojowy, ocet lub sok z cytryny i syrop/cukier. Mieszając smażymy jeszcze 2 minuty, po czym zdejmujemy woka z ognia.
  • Warzywa serwujemy z ryżem, według pomysłu i zasobów szafek opcjonalnie dekorując danie np. masłem orzechowym, sezamem czy świeżymi ziołami. Smacznego!

Komentarze:

  1. Absolutna rewelacja!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Dzięki, cieszę się że smakowało! Piona, pozdrawiam 🙂

  2. Zrobione, zjedzone – pycha!
    Wchodzi do stałego menu 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Ewa! Miło mi to słyszeć i dzięki, że wpadłaś to napisać :). Pozdrawiam! (:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close