Komosa z tofu, brokułem i szparagami

Sezon na szparagi już się zaczął. Połączenie komosy ryżowej, szparagów, brokuła i tofu jest odżywcze i pożywne. Idealnie sprawdzi się na lunch lub kolację. A takie danie zrobisz w mniej niż 30 minut!

A jeśli nie masz komosy, zjedz tofu i szparagi z ryżem, albo z makaronem i cukinią, z sosem pomidorowym, z makaronem na szybko, w kremowym sosie. Albo upiecz, nadziej nimi tortille lub zrób sałatkę. Sezon na szparagi szybko mija, więc tym bardziej warto się na nie skusić!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 250g komosy ryżowej
  • 2 kostki tofu (naturalne/wędzone) LUB 1 kostka tofu i 50g kiełków stir-fry
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
  • 1 limonka albo ⅔ cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Brokuła myjemy i kroimy na malutkie kawałeczki, łącznie z łodygą - od łodygi najlepiej odkroić grubą skórkę, a potem pokroić ją na cienkie plastry. Brokuła gotujemy przez 5-7 minut al dente.
  • Komosę gotujemy w wodzie przez 15 minut.
  • Tofu kroimy w drobną kosteczkę, a potem smażymy na 2 łyżkach oleju na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Po 2 minutach smażenia wsypujemy paprykę słodką i wędzoną, smażymy jeszcze 1 minutę mieszając, po czym przekładamy tofu na bok, do miseczki.
  • Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi (w około ⅓ długości), łodygi wyrzucamy, a resztę kroimy na małe kawałki. Czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni (nie myj jej po smażeniu tofu) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dorzucamy szparagi i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy podgotowanego, odsączonego z wody brokuła. Na patelnię wlewamy sos sojowy i syrop klonowy/z agawy. Mieszamy całość. Na patelnię dodajemy ugotowaną komosę, mieszamy. Dorzucamy tofu.
  • Serwujemy z kawałkiem limonki, której sokiem skrapiamy danie przed konsumpcją. Smacznego!

Komentarze:

  1. Przepis brzmi bardzo smacznie, ale chciałabym zapytać, czym mogłabym zastąpić szparagi?
    Pozdrawiam 🙂

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Myślę sobie, że możesz po prostu zrobić takie danie bez szparagów! Jak jest brokuł – to mamy już warzywo, jest tofu – więc jest białko, i jest komosa – czyli węglowodany. Szparagi to bardziej taki sezonowy dodatek w tym przepisie!

  3. Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close