Tortille śródziemnomorskie
Składniki
- 1 paczka tortilli (4-6 tortilli)
- 1 średnia cukinia
- 1-1,5 papryki
- ½-1 czerwona cebula
- hummus: 200g hummusu albo 200-240g ciecierzycy z puszki/słoika, sok z ⅓ cytryny, 3 łyżki tahini, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, po ⅓ łyżeczki soli i pieprzu
- posiekana natka pietruszki albo świeże listki bazylii
- sos balsamiczny
- 2 łyżki tahini (można pominąć)
- 5-6 łyżek płatków drożdżowych
Instrukcje
-
Cukinię i paprykę pokrój na podłużne paski. Cebulę pokrój na grube piórka. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej lub zwykłej na oliwie do zarumienienia (ok. 6 minut) lub ugrilluj w grillu elektrycznym albo upiecz przy okazji innych wypieków (ok. 20 minut). Ja użyłam grilla elektrycznego, do którego wsadziłam papier do pieczenia. Pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia położyłam warzywa i grillowałam w dwóch partiach po około 5 minut.
-
Jeśli robisz swój własny hummus (możesz użyć gotowego) - ciecierzycę opłucz z zalewy pod bieżącą wodą. Dwie garści ciecierzycy odłóż do miseczki na bok. Resztę ciecierzycy wsyp do pojemnika blendera, dodaj 3 łyżki tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, kmin rzymski, sól i pieprz oraz ½ szklanki wody. Zblenduj na hummus, w razie potrzeby dolewając nieco więcej wody.
-
Każdą z tortilli smarujemy hummusem, polewamy sosem balsamicznym i 1 łyżeczką tahini, wykładamy ugrillowane warzywa (cukinię, paprykę i cebulę), posypujemy odłożoną ciecierzycą (pomiń jeśli używasz kupnego hummusu i nie masz odłożonej ciecierzycy), posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Zawijamy w rulon (jak naleśnika).
-
Polecam tortille podsmażyć na 1-2 łyżce oleju na patelni, tak aby tortilla stała się chrupiąca, a jej wnętrze lekko się podgrzało. Smacznego!