Makaron z cukinią, papryką i ciecierzycą

Makaron z warzywami w sosie pomidorowym z dodatkiem ciecierzycy, ze smakiem pogłębionym przyprawami i ziołami oraz koncentratem pomidorowym, podany z natką pietruszki, to dla mnie klasyk. Zaakceptuje go jako wegańskie danie obiadowe rodzina (także taka bardziej konserwatywna w kwestiach jedzenia), a nawet dzieci. Taki makaron obok spaghetti tofu-bolognese oraz chili sin carne często robię na wakacjach w polowych warunkach i na wyjazdach grupowych – gotuję wtedy z podwójnej porcji i żywię nim 8-10 osób :).

Cukinia i papryka to szeroko dostępne przez cały rok, popularne w naszym kraju warzywa, które często ma się w lodówce. Dodatek strączków zapewnia białko i żelazo w posiłku, ja preferuję do makaronu ciecierzycę, ale można ją zastąpić czerwoną fasolą albo kukurydzą z puszki.

Nieco podobny przepis, ale z bakłażanem, znajdziesz tu. Jeśli szukasz przepisu na makaron w 15 minut, zajrzyj tu. Jeśli lubisz kremowe smaki, posmakuje Ci makaron z soczewicą w mleczku kokosowym albo kalafiorowy sos alfredo. Pazura w postaci bardziej intensywnego smaku makaronowi nadaje dodatek suszonych pomidorów, a polecam też przepis na makaron z tofu i szpinakiem. A jeśli preferujesz prostotę, wybierz po prostu spaghetti tofu bolognese.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 400g makaronu (polecam penne, u mnie penne pełnoziarniste)
  • 2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona albo żółta
  • 1 puszka albo słoik ciecierzycy (można w zamian użyć czerwonej fasoli albo kukurydzy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400ml) albo mały kartonik przecieru pomidorowego (500ml)
  • ⅓-½ słoika koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można zastąpić ½ łyżeczki kolendry mielonej)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można pominąć)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli (lub 3/4 łyżeczki soli dla osób, które solą więcej)
  • 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • opcjonalnie: 1 łyżka tahini, 1-2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Warzywa myjemy i kroimy: cebulę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w kostkę, cukinię w pół-plasterki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni rozgrzewamy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali palnika) 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i czosnek, smażymy 5 minut. Po tym czasie dolewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy cukinię i smażymy 3 minuty.
  • Do warzyw dosypujemy przyprawy za wyjątkiem ziół, czyli paprykę słodką, wędzoną, ostrą oraz pieprz ziołowy, mieszamy zawartością patelni. Dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę (albo fasolę/kukurydzę) i mieszamy.
  • Wlewamy krojone pomidory z puszki/przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy (2-4 łyżki). Dosypujemy zioła suszone: bazylię, oregano i zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
  • Pozwalamy się całości zagotować, kawałki pomidorów powinny się rozpaść i stworzyć sos. Zmniejszamy moc panika (do czwórki-piątki) i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  • Aby uzyskać kremowy sos, dodajemy 1 łyżkę tahini i/lub 1-2 łyżki płatków drożdżowych i mieszamy całość. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dodajemy też natkę pietruszki - oderwane od natki listki w całości albo posiekane. Podajemy gorące, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close