udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z sosem szpinakowym i tofu

Dla tego przepisu odpaliłam trzymany na specjalną okazję makaron fusilloni – czyli wielkie świderki. Warto było, bo to takie danie „czapki z głów!”. Oczywiście użyć można równie dobrze zwyczajne fusilli, penne czy farfalle.

Tofu pokroiłam w tym przepisie niedbale, poprzez ścinanie rogów kostki (w odróżnieniu od typowego krojenia tofu w kosteczkę). W efekcie lekko przypomina mięso z kurczaka :). Jako substytutu śmietanki mlecznej użyłam mleczka kokosowego. Polecam eksperymenty, śmietanka kokosowa czy sojowa również świetnie się sprawdzą.

A jeśli chcecie mieć z głowy obiad na kilka dni, polecam podwoić ilości składników!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200-250g makaronu np. fusilli
150-200g szpinaku (1 standardowa paczka liści szpinaku)
1 kostka tofu naturalnego (180g)
¼-⅓ słoiczka suszonych pomidorów (6-8 połówek suszonych pomidorów)
1 niewielka cebula
2-3 ząbki czosnku
150-200ml mleczka kokosowego (albo wegańskiej śmietany, kokosowej, sojowej, owsianej)
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru)
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek oleju do smażenia
do podania: 2 łyżki płatków drożdżowych, świeża bazylia

Instrukcje

1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron fusilloni gotowałam 11 minut.
2
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Suszone pomidorki z zalewy kroimy na mniejsze kawałki.
3
Tofu kroimy - ja pokroiłam go niedbale, ścinając rogi kostki tofu. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Tofu obsypujemy wędzonym tofu i ¼ łyżeczki soli i smażymy jeszcze 1 minutę mieszając. Zdejmujemy tofu z patelni - wsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
4
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy czosnek, smażymy 1 minutę mieszając.
5
Na patelnię dodajemy świeży, obmyty szpinak i smażymy mieszając przez 3-4 minuty. Wsypujemy przyprawy: curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru), słodką paprykę w proszku, oregano, ¼ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu. Wlewamy 200ml (niepełna szklanka) mleczka kokosowego (albo roślinnej śmietany) i lekko zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidorki.
6
Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron i podsmażone wcześniej tofu, mieszamy. Danie polecam podawać posypane płatkami drożdżowymi, ze świeżą bazylią. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode