Pasta z groszku i rukoli
Jeśli tak jak ja tęsknicie za zielenią na talerzu (i na dworze!) – intensywnie zielona pasta z groszku i rukoli przychodzi z odsieczą. Szybka, prosta i przyjemna w obsłudze. Do tego chlebek z pobliskiej piekarni i chce się żyć.
Składniki
- 2,5-3 szklanki groszku mrożonego (czyli standardowe opakowanie 450g)
- 2 duże garście rukoli (ok. 60-70g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po ⅓ łyżeczki: papryki słodkiej w proszku, soli, pieprzu
- opcjonalnie: ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypta papryki ostrej (może być mały kawałeczek świeżej papryczka chilli), 1-2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
-
Wsypujemy mrożony groszek i dusimy przez około 10 minut do zmięknięcia groszku, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy.
-
Zawartość patelni przekładamy do miski, garnka lub wyższego naczynia, dodajemy umytą rukolę (oraz opcjonalne dodatki - kawałeczek papryczki chilli, sok z cytryny) i blendujemy - niekoniecznie na gładką masę, groszek i rukola mogą pozostać wyczuwalne.
-
Serwujemy jako smarowidło do chleba, tortilli, placków, burgerów, naleśników itp.