Pasta z groszku i rukoli

Składniki

,

Kategorie specjalne

Jeśli tak jak ja tęsknicie za zielenią na talerzu (i na dworze!) – intensywnie zielona pasta z groszku i rukoli przychodzi z odsieczą. Szybka, prosta i przyjemna w obsłudze. Do tego chlebek z pobliskiej piekarni i chce się żyć.

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 2,5-3 szklanki groszku mrożonego (czyli standardowe opakowanie 450g)
  • 2 duże garście rukoli (ok. 60-70g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • po ⅓ łyżeczki: papryki słodkiej w proszku, soli, pieprzu
  • opcjonalnie: ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypta papryki ostrej (może być mały kawałeczek świeżej papryczka chilli), 1-2 łyżki soku z cytryny

Instrukcje

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
  • Wsypujemy mrożony groszek i dusimy przez około 10 minut do zmięknięcia groszku, mieszając co jakiś czas.
  • Na patelnię dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy.
  • Zawartość patelni przekładamy do miski, garnka lub wyższego naczynia, dodajemy umytą rukolę (oraz opcjonalne dodatki - kawałeczek papryczki chilli, sok z cytryny) i blendujemy - niekoniecznie na gładką masę, groszek i rukola mogą pozostać wyczuwalne.
  • Serwujemy jako smarowidło do chleba, tortilli, placków, burgerów, naleśników itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close