To danie polecam osobom, które pierwsze kroki w kuchni roślinnej mają już za sobą. Osobom, które sięgają po wegańskie zastępniki mięsa (takie jak roślinne mielone nie-mięso czy granulat sojowy), mają wśród zapasów suszone grzyby oraz posiadają nieco szerszy arsenał przypraw kuchni świata (takich jak chińska przyprawa pięciu smaków).
Dzięki użyciu tych składników otrzymujemy niebanalny makaron w stylu chińskim z roślinnym mielonym. Smakosze będą zachwyceni!
Czas przygotowania
30 min
-
250g makaronu chińskiego, np. chow mein
-
180-200g roślinnego mielonego (ja użyłam Nielone, ale taki produkt ma w portfolio już kilka marek) - można w zamian użyć 60-70g granulatu sojowego i namoczyć/ugotować go w bulionie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
-
½ głowy brokuła (250g)
-
2 marchewki
-
1 cebula (u mnie czerwona)
-
1 mały pęczek szczypiorku lub ½ dużego
-
25g suszonych grzybów mun (można użyć też świeżych pieczarek lub innych grzybów)
-
4 ząbki czosnku
-
1 ½ łyżeczki przyprawy chińskiej (przyprawa pięciu smaków)
-
po ⅓ -½ łyżeczki: mielonego imbiru (można w zamian użyć świeży), ostrej papryki w proszku
-
4 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki octu (ryżowy albo jabłkowy) lub soku z cytryny
-
1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
-
5 łyżek oleju do smażenia (u mnie ryżowy)
-
¼ szklanki wody
-
Suszone grzyby namaczamy i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ja suszone grzyby mun namoczyłam we wrzącej wodzie przez 15 minut, a potem w tej samej wodzie gotowałam przez 10 minut. Ugotowane, odcedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
-
Makaron gotujemy według instrukcji (ja gotowałam 5 minut).
-
Cebulę, marchewki i brokuła kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), wrzucamy warzywa i smażymy 8 minut, mieszając co jakiś czas. Dorzucamy posiekany czosnek.
-
Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy roślinne mielone “nie-mięso” albo namoczony/ugotowany granulat sojowy. Wsypujemy przyprawy - przyprawę chińską, imbir oraz ostrą mieloną paprykę. Dodajemy sos sojowy, ocet i syrop/cukier. Mieszamy przez 2 minuty. Jeśli mielone zaczyna przywierać do patelni, dolewamy nieco wody.
-
Dorzucamy pokrojone grzyby mun (jeśli używasz świeżych grzybów, podsmaż je wcześniej na osobnej patelni) oraz posiekany szczypiorek (garstkę możesz odłożyć do dekoracji dania). Usmażone warzywa, mielone i grzyby mieszamy z ugotowanym makaronem.
-
Podając danie, można je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wielki plus dla Ciebie za wybranie najważniejszych informacji dot. przepisów i przedstawienie ich w klarowny sposób. Na wielu amerykańskich stronach z wegańskimi przepisami jest historia powstania potrawy, specjalnie uwagi i 10 innych rzeczy, przez co żeby dojechać do składników skroluje się przez 10 sekund.
Hej Iga! Dzięki za docenienie prostoty :). Ja o ile rozumiem, że Czytelnicy mogą chcieć przeczytać historię dania, jego zalety, zamienniki, itd. itp. to nie byłabym w stanie dla każdego przepisu spreparować takich długich tekstów. Plus tak jak zauważyłaś – większość ludzi zapewne tego nie czyta i scrolluje do przepisu (jestem wśród nich:D), także high five! Pozdrawiam :).